Jump to content

Suhoi Su-35

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Forcat Ajrore Ruse, Sukhoi Su-35S.

Sukhoi Su-35 (rusisht: Сухой Су-35; emri raportues i NATO-s: Flanker-E) është përcaktimi për dy derivate të përmirësuar të avionit luftarak të mbrojtjes ajrore Su-27. Ata janë avionë supermanovrueshëm me një vend, me dy motorë, të projektuar nga Byroja e Dizajnit Sukhoi dhe të ndërtuara nga Sukhoi.

Lloji u zhvillua fillimisht nga Bashkimi Sovjetik nga Su-27 dhe njihej si Su-27M. Ai përfshinte kandarë dhe një radar shumëfunksional duke i dhënë atij aftësi me shumë role. Prototipi i parë bëri fluturimin e tij të parë në qershor 1988. Pas shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik, Sukhoi e ricaktoi atë si Su-35 për të tërhequr porositë e eksportit. Katërmbëdhjetë avionë u prodhuan dhe u përdorën për teste dhe demonstrime; një shembull kishte motorë me vektor të shtytjes dhe nga ana e tij u ridizajnua Su-37. Një trainer i vetëm Su-35UB me dy vende u ndërtua gjithashtu në fund të viteve 1990 që i ngjante familjes Su-30MK.

Në vitin 2003, Sukhoi filloi një modernizim të dytë të Su-27 për të shërbyer si një avion i përkohshëm në pritje të zhvillimit të programit Sukhoi PAK FA (Su-57). I njohur gjithashtu si Su-35, ky version ka një kabinë të ridizajnuar dhe një sistem kontrolli të armëve dhe përmban motorë me vektor të shtytjes në vend të kanardeve. Lloji bëri fluturimin e tij të parë në shkurt 2008. Megjithëse ishte projektuar për eksport, Forcat Ajrore Ruse u bënë klienti i nisjes në 2009, me versionin e prodhimit të caktuar Su-35S. Forcat Ajrore të Ushtrisë Çlirimtare Popullore të Kinës kanë vendosur gjithashtu porosi.