Suksesionet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Suksesioni ekologjik është Zëvendesimi ose shvndrrimi i një ekosisteme me një tjetër që ndryshe quhet njepasnjeshmëri ekologjike. Suksesionet ekologjike kushtvzohen edhe nga faktorët biotik dhe abiotik . Dallojm dy lloje sukseionesh: -Suksesioni paresor (primar) -Suksesioni dytesore (sekondar).

Suksesioni Parësorë (primar)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Suksesioni Parësorë (primar) paraqitet në ato biotope ku më parë nuk ka egzistuar bota e gjallë. Pra është trashigimia biologjike dhe ekologjike të jetës bimore që ndodhin në nje ekosistem ku substaret e reja të lira të bimësisë dhe zakonisht mungesa e tokës: -Zonë e mbetur nga tërheqja e akullnajave -Rjedhja lavë ështe depozituar.Me fjalë të tjera ajo është rritja garduale e një ekosistemi për një periudhë më të gjatë.

Sukseioni Dytësore (sekondarë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Suksesioni Dytësore (sekondarë) paraqitet në ato biotope ku më parë ka egzistuar biocenoza e cila ështe shkatërruar artificalisht.Pra është e mbështetur në vegjetacionët e para por nga shqetësmet ekologjike nga gjëra te tilla si :

  • Përmbytjet
  • Uraganet
  • Shpërthimet vullkanike të cilat shkaterrojn jetën bimore.