TBC i mushkrive

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

TBC i Mushkërive

Tuberkulozi i mushkërive është një sëmundje ngjitse mjaft e përhapur. Lokalizimi me se shpeshti behet ne mushkri por mund te përhapet edhe ne organe tjera.

Etiologjia (shkaktari i TBC)

Si shkaktar i TBC eshte BACILIKOHU

Epidemiologjia[redakto | redakto tekstin burimor]

Burim i infeksionit është njeriu i sëmur nga TBC. Rrugët e përhapjes se infeksionit janë aerogjene. Shumica e te infektuarve nuk kan shenja apo simptome te semundjes, njeshmeri me te madhe kanë foshnjet dhe fëmijet, te gjithë ata qe infektohen ne këtë mosh janë te ndjekur nga TBC. Te riturit janë me rezistent ndaj TBC, ndërsa te moshuarit bëhen me te ndjeshëm dhe sidomos ata me semundje kronike te :

 • Zemrës
 • Mushkërive
 • Diabetiket
 • dhe ata me semundje MAlinje etj.

Pasqyra Klinike[redakto | redakto tekstin burimor]

Simptomet te cilat shfaqen gjatë kësaj semundje janë :

 • Kollitja e that e cila me vonë paraqitet edhe me kelbaz
 • Dhimbje ne krahror
 • Temperatur, ethe, djersitje, humbje ne pesh etj.

Diagnoza[redakto | redakto tekstin burimor]

Diagnoza behet ne baz te :

 • Anamnezes
 • Pasqyres klinike
 • Ekzaminit fizikal
 • Ekzaminimit imazherik te mushkërive
 • CT toraksit
 • Ekzaminimit Bakteriologjik etj.

Mjekimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Mjekimi i TBC mund te behet ne 2 mënyra :

 • mjekimi me barna kundër TBC (izonazidi, etanbutoli, streptomicina, pirazinamidi) etj
 • Mjekimi higjeno dieptik (ku i sëmuri i nënshtrohet regjimit te shtratit)

Nese TBC nuk mjekohet shfaqen kompikimet ne formë te TBC sekondare (dytësor), pra shfaqet :

 • TBC i veshkave, zorve si dhe mund te këtë prani te meningjitit tuberkular (cipat trunore).