Jump to content

Taksia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një taksi e Kalkutës, Indi

Një Taksi apo Taksia është një lloj automjeti me qira me një shofer, i përdorur nga një pasagjer i vetëm ose grup i vogël pasagjerësh, shpesh për një udhëtim jo të përbashkët. Një taksi transporton pasagjerët midis vendndodhjeve të zgjedhjes së tyre. Kjo ndryshon nga transporti publik, ku vendet e marrjes dhe dërgesës vendosen nga ofruesi i shërbimit, jo nga klientët, megjithëse transporti i përgjegjshëm ndaj kërkesës dhe taksitë e përbashkëta ofrojnë një mënyrë hibride autobusi/taksi.

Ekzistojnë katër forma të dallueshme të taksisë, të cilat mund të identifikohen me terma paksa të ndryshëm në vende të ndryshme:

  • Karrocat Hackney, të njohura gjithashtu si me qira publike, taksi me breshëri ose në rrugë, të licencuara për breshëri në të gjithë komunitetet
  • Automjete private me qira, të njohura gjithashtu si minikabina ose taksi private me qira, të licencuara vetëm për prenotim paraprakisht
  • Taksitë, gjithashtu vijnë në shumë variacione në vendet në zhvillim si jitneys ose jeepney, që operojnë në rrugë të paracaktuara të tipizuara nga ndalesa të shumta dhe pasagjerë të shumtë të pavarur
  • Limuzina, mjet i specializuar i licencuar për funksionim me prenotim

Megjithëse llojet e automjeteve dhe metodat e rregullimit, marrjes me qira, dërgimit dhe negocimit të pagesës ndryshojnë ndjeshëm nga vendi në vend, ekzistojnë shumë karakteristika të përbashkëta. Mosmarrëveshjet nëse kompanitë e ndarjes së udhëtimit duhet të rregullohen si taksi rezultuan në disa juridiksione që të krijonin rregullore të reja për këto shërbime.[1]

  1. ^ "Taxi", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-21