Tatimi mbi vlerën e shtuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tatimi mbi vlerën e shtuar, shkurt TVSH, është një tatim mbi qarkullimin e mallrave dhe shërbimeve (konsumin). Ai mblidhet nga personat që janë të regjistruar për këtë lloj tatimi nëpërmjet shitjes së shërbimeve dhe kryerjes së furnizimeve të ndryshme që i bëjnë konsumatorit më të parë.

Çdo person i tillë në qarkullimin që kalon mallin apo shërbimin nga burimi i furnizimit dhe deri te konsumatori i fundit vendoset një vlerë e shtuar e cila mblidhet nga shitësi për llogari te shtetit. Konsumatori i fundit është ai që kryen qarkullimin final me shumat e vlerave të shtuara të furnizimit që ai ka blerë në çdo hap që ka kaluar furnizimi.

Në ditët e sotme TVSH-ja mbetet forma më e favorshme e multiqarkullimit te përgjithshëm te mallrave dhe shërbimeve. Për të qenë e tillë, TVSH-së i duhet të ketë një bazë të gjerë tatimpaguesish, me të ardhura të qëndrueshme. Ajo në strukturën e të ardhurave është një mekanizëm i thjeshtë i vlerësimit dhe mbledhjes së të ardhurave.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]