Tekstili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pëlhurë

Tekstili përfshin materiale të ndryshme me bazë fibrash, duke përfshirë fibra, fije, lloje të ndryshme pëlhure, etj. Në fillim, fjala "tekstile" u referohej vetëm pëlhurave të endura. Megjithatë, endja nuk është metoda e vetme e prodhimit, dhe shumë metoda të tjera u zhvilluan më vonë për të formuar struktura tekstili bazuar në përdorimin e tyre të synuar. Thurja dhe të endura janë lloje të tjera të njohura të prodhimit të pëlhurave. Në botën bashkëkohore, tekstilet plotësojnë nevojat materiale për aplikime të gjithanshme, nga veshjet e thjeshta të përditshme deri te jeleku antiplumb, kostumet hapësinore dhe fustanet e mjekut.

Tekstilet ndahen në dy grupe: për qëllime shtëpiake (tekstile konsumi) dhe tekstile teknike. Tek tekstilet e konsumit estetika dhe komoditeti janë faktorët më të rëndësishëm, por tek tekstilet teknike përparësitë janë vetitë funksionale.

Gjeotekstilet, tekstilet industriale, tekstilet mjekësore dhe shumë fusha të tjera janë shembuj të tekstileve teknike, ndërsa veshjet dhe orenditë janë shembuj të tekstileve të konsumit. Çdo komponent i një produkti tekstili, duke përfshirë fibra, fije, pëlhurë, përpunim dhe përfundim, ndikon në produktin përfundimtar. Përbërësit mund të ndryshojnë midis produkteve të ndryshme tekstili pasi ato zgjidhen në bazë të përshtatshmërisë së tyre për qëllimin.

Fibra është përbërësi më i vogël i një pëlhure; fibrat zakonisht tjerrën në fije, dhe fijet përdoren për të prodhuar pëlhura. Fibra ka një pamje të ngjashme me flokët dhe një raport më të lartë gjatësi-gjerësi. Burimet e fibrave mund të jenë natyrale, sintetike ose të dyja. Teknikat e ndizjes dhe lidhjes i transformojnë drejtpërdrejt fijet në pëlhurë. Në raste të tjera, fijet manipulohen me sisteme të ndryshme të prodhimit të pëlhurave për të prodhuar konstruksione të ndryshme pëlhure. Fijet janë të përdredhura ose të shtruara për të bërë një fije fije të gjatë e të vazhdueshme. Më pas, fijet përdoren për të bërë lloje të ndryshme pëlhure duke endur, thurur, thurur me grep, nyje, rrahje ose gërsheta. Pas prodhimit, materialet tekstile përpunohen dhe përfundojnë për të shtuar vlerë, si estetika, karakteristikat fizike dhe rritja e dobisë. Prodhimi i tekstileve është arti më i vjetër industrial. Ngjyrosja, printimi dhe qëndisja janë të gjitha arte të ndryshme dekorative të aplikuara në materialet tekstile.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Textile", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-20, marrë më 2022-12-21