Jump to content

Tempulli i zjarrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tempulli i zjarrit
آتشکده
Zjarr që digjet në tempullin e zjarrit në Jazd, Iran.

Një tempull zjarri ose agiari është vendi i adhurimit për ndjekësit e zoroastrianizmit, feja e lashtë e Persisë. Në zoroastrianizëm, atari ose zjarri, së bashku me aban-in, ujin, janë agjentë të pastërtisë rituale. "Hiri i pastër dhe i bardhë për ceremonitë e pastrimit [konsiderohet] si baza e jetës rituale", të cilat "janë në thelb ritet e duhura për ndezjen e një zjarri shtëpiak, sepse tempulli [zjarri] është ai i zjarrit të vatrës që ngrihet në një solemnitet i ri”. Sepse, atij që "i bën fli zjarrit me lëndë djegëse në dorë..., i jepet lumturia".

Që prej vitit 2021, kishte 167 tempuj zjarri në botë, prej të cilëve 45 ishin në Mumbai, 105 në pjesën tjetër të Indisë dhe 17 në vende të tjera. Nga këto vetëm nëntë (një në Iran dhe tetë në Indi) janë tempujt kryesore të njohura si Atash Behram-et; të mbeturit janë tempujt më të vegjël të njohura si agiare.