Teoria mbi kërkesën

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kërkesat e shpenzuesve shtëpiake[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kërkesat e shpenzuesve shtëpiake, për një produkt varren kryesisht nga këta tre faktorë.

  1. çmimi i produktit (ç)
  2. të ardhurat (paga) (y)
  3. nevojat për produktin (N)

qkërkesa = f ( ç1, ç2, ..., çn, y, N )

  • Produktet Zevendesuese janë produkte të cilat nga ana e shpenzuesit mund të zëvendësohen (p.sh. dru ose gas për ngrohje, molla ose dardha), m´varrësisht nga çmimi do të zëvendsohet njëra nga tjetra.
  • Produktet Komplementare janë produkte të cilat vetëm në kombinim me një produkt tjetër gjejnë zbatim (rryma me poçin elektrikë, këpuca e majtë me të djathtën). Nëse rritet çmimi i rrymës, shpenzuesit shëpiake do të kursejne rrymën,qe sjell renien e kërkeses për poçe elektrike.

funksioni i kërkesës për produktin[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

funksioni i kërkesës për produktin subtitutë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

funksioni i kërkesës për produktin komplementarë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]