Thika ushtarake zvicerane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Schweizer Messer, Schweizer Offiziersmesser, Schweizer Armeemesser, që të gjithë këta janë emra zyrtarë që mundë ti hasim kudo kur bëhet fjalë për brisqe.

Përpos briskut reputacionin kryesorë këtij brisku ia japin veglat e ndryshme qëndodhen të integruara në vetë briskun.

Të drejtat e prodhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brisku Zvicrran është i licencuar dhe i mbrojtur, guxon të prodhohet vetëm nga Viktorinox apo Wengen. Ata briq që kanë shenjën Victorinox ju shkruan edhe Original Schweizer Offiziersmesser, dhe ata me shenjën Wengen Echtes Schweizer Offiziersmesser[1]. Në bazë të këtijë ligji kjo firmë ngritë aktpadi kundër firmës Arrow Trading Company e cila bënte distribuimin e brisqëve të prodhuar në Kinë. Këta dallonin për nga materiali dhe mbanin emrin Swiss Army gjë që i bënte konsumatorët të dyshonin për prejardhjen e tyre. Mirpo me 1993 gjykata e Konfederatës Zvicrrane bjen një vendim në të mirë të Victorinoxit dhe Venger companisë me çka i pamundëson Firmës Arrow Trading Company distibuimin e mëtejshëm.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kah fundi i vitit 1890 Ushtria Zvicerane vendos të prodhoj një lloj thike e cila do të kishte mundësinë që të thehej në dysh, pra e cila palohej dhe njëkohësishz do të mund ta përdornin edhe për çmontimin e pushkës Schmidt-Rubin e cila ishte armë standarde në atë kohë. Brisku i parë kishte mundësi të lironte apo shtrëngonte vidhat e ndryshme, kishte një hapës kanaqesh, dhe një kunj të mprehtë që mund të bënte vrima në mjete druri. Ushtria porosin e parë e bënë tek firma Wester & Co në Solingen, e cila në tetor të vitit 1983 i pregadit dhe i dorzon ushtrisë 15000 ekzemplarët e parë. Mirpo nga fundi i vitit 1981 prodhimin e merrë firma Karl Elsener (që sot njihet Victorinox)[2].

Funkcionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim brisku i prodhuar për qëllimet civile nuk kishte më shumë funksione se ai i ushtrisë. Kishte një pincetë apo rrëmojsë dhëmbësh.Por me kalimin e kohës gradualisht i shtohen mjete të reja. Sot prodhohen nga më të ndryshmit, me drita laser, MP3 Player, USB Stik etj. Një ramje të shitjes pëson brisku pas 11.09.2001, pasi që ndalohet bartja e tij në aeroplanë.

Extra brisku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ushtria Zvicrrane përdorë ende të njejtin brisk. Nuk ka një brisk që prodhohet pë oficer.
  • Brisku më i shtrenjtë ka kapakë të artë me diamante dhe kushton diku rreth 500.000 franga Zvicrrane.
  • Përdoret si mjet standard i pajisjes së astronautve të NASA[3].
  • Shihet shpesh duke u përdorur në serialin e mirënjohur amerikan MacGyver.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Home - Victorinox Swiss Army
  2. ^ Informationsblätter Zeittafel der Geschichte Soldatenmesser, Geschichte der Firma Victorinox und Hersteller der Soldatenmesser auf der Sonderausstellung „Schweizer Soldatenmesser 1890–2007“ im Schloss Thun, einsehbar auf messerforum.net.
  3. ^ Diese Seite wurde zuletzt am 27. Januar 2010 um 22:07 Uhr geändert.Der Text ist unter der Lizenz „Creative Commons Attribution/Share Alike“ verfügbar; zusätzliche Bedingungen können anwendbar sein. Einzelheiten sind in den Nutzungsbedingungen beschrieben. Wikipedia® ist eine eingetragene Marke der Wikimedia Foundation Inc.