Tibia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tibia, e quajtur edhe shin, e brendshme dhe më e madhe nga dy kockat e pjesës së poshtme të këmbës tek vertebrorët - tjetra është fibula. Tek njerëzit, tibia formon gjysmën e poshtme të nyjës së gjurit sipër dhe protuberancën e brendshme të kyçit të këmbës poshtë. Pjesa e sipërme përbëhet nga dy prominenca me majë mjaft të sheshtë, ose kondile, që artikulohen me kondilat e kofshës së kofshës, ose femurit, sipër. Ngjitja e ligamentit të kapakut të gjurit, ose patelës, në tuberozitetin tibial përpara plotëson nyjen e gjurit. Kondili anësor është më i madh dhe përfshin pikën në të cilën fibula artikulohet. Boshti i tibisë është afërsisht trekëndor në seksion kryq; shenjat e tij ndikohen nga forca e muskujve të ngjitur. Ajo është ngjitur me fibulën në të gjithë gjatësinë e saj nga një membranë ndërkockore. Në skajin e poshtëm të tibisë ka një zgjatim medial (malleolus medial), i cili përbën një pjesë të kyçit të kyçit të këmbës dhe artikulohet me bishtin (ashtin e kyçit të këmbës) poshtë; ka edhe një prerje fibulare, e cila takohet me skajin e poshtëm të boshtit të fibulës.