Lumi Tisa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Tisa)
shtrirja e lumit Tisa

Lumi Tisa (hungarisht: Tisza, ukrainisht: Tisa, sllovakisht dhe rumunisht : Tisa, dhe gjermanisht: Theiß) është lum, dega më e madhe e majtë e Danubit.

Lumi Tisa rjedh nëpër fushën e Panonisë. Buron në Ukrainë në Karpate ne krahinën Bukovina dhe rrjedh nëpër Hungari, Rumani, Sllovaki dhe Serbi. Derdhet në Danub te Stari Slankamen.

Lumi Tisa është e gjatë 1.358 km, ndërsa siperfaqja e ujmëbledhesit është 157.186 m². Në Vojvodinë Tisa e ndan Baçkën me Banatin. Tisa është i lundrueshëm në një gjatësi prej 532 km. Gjatësia e Tisës nëpër Serbi është 168 km. Kanali i Baçkës e lidh Tisën me Danubin.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]