Jump to content

Toga (njësi ushtarake)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Toga e marinsave nga Trupat Detare të Shteteve të Bashkuara, 1945.

Një togë është një njësi ushtarake e përbërë zakonisht nga dy ose më shumë skuadra, seksione ose patrulla. Organizimi i togave ndryshon në varësi të vendit dhe degës, por një togë mund të përbëhet nga 50 persona, megjithëse togat specifike mund të variojnë nga 10 deri në 100 persona. Një togë është zakonisht njësia më e vogël ushtarake e udhëhequr nga një oficer i porositur. Drejtuesi i togës është zakonisht një oficer i vogël - një toger i dytë ose i parë ose një gradë ekuivalente. Oficeri zakonisht ndihmohet nga një rreshter toge.

Togat e pushkëve zakonisht përbëhen nga një seli e vogël toge dhe tre ose katër seksione (Commonwealth) ose skuadra (Shtetet e Bashkuara). Në disa ushtri, toga përdoret në të gjithë degët e ushtrisë. Në disa ushtri, siç është Ushtria Franceze, një togë është veçanërisht një njësi kalorësie dhe këmbësoria përdor "seksionin" si njësi ekuivalente. Një njësi e përbërë nga disa toga quhet kompani ose bateri.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]