Tradhtia (krim)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një ilustrim i shekullit të 17-të i udhëheqësve të Komplotit të Barutit, një atentat i dështuar kundër James I të Anglisë.

Tradhtia është krimi i sulmit ndaj një autoriteti shtetëror të cilit i detyrohet besnikëri. Kjo zakonisht përfshin akte të tilla si pjesëmarrja në një luftë kundër vendit të tij të lindjes, përpjekje për të përmbysur qeverinë e saj, spiunimi i ushtrisë së saj, diplomatëve të saj ose shërbimeve sekrete për një fuqi armiqësore dhe të huaj, ose përpjekje për të vrarë kreun e shtetit të saj. Një person që kryen tradhti njihet në ligj si tradhtar.

Historikisht, në vendet e ligjit të zakonshëm, tradhtia mbulonte edhe vrasjen e eprorëve të caktuar shoqërorë, si vrasja e burrit nga gruaja ose ajo e zotërisë nga shërbëtori i tij. Tradhtia (d.m.th. pabesia) ndaj monarkut të dikujt njihej si tradhti e lartë dhe tradhtia kundër një eprori më të vogël ishte tradhti e vogël. Ndërsa juridiksionet në mbarë botën shfuqizuan tradhtinë e vogël, "tradhtia" filloi t'i referohej asaj që historikisht njihej si tradhti e lartë.

Herë pas here, termi tradhtar është përdorur si epitet politik, pavarësisht nga ndonjë veprim i verifikueshëm i tradhtisë. Në një luftë civile ose kryengritje, fituesit mund t'i konsiderojnë humbësit si tradhtarë. Po kështu, termi tradhtar përdoret në diskutime të nxehta politike – zakonisht si një sharje kundër disidentëve politikë, ose kundër zyrtarëve në pushtet, të cilët perceptohen se nuk veprojnë në interesin më të mirë të zgjedhësve të tyre. Në raste të caktuara, si me Dolchstoßlegende (miti me thikë në shpinë), akuza për tradhti ndaj një grupi të madh njerëzish mund të jetë një mesazh politik unifikues.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]