Jump to content

Trahana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Trahana është një ushqim i that i bazuar në një përzierje gruri dhe kosi ose qumështi të thartuar, bërë zakonisht në një supë të trashë me ujë ose qumësht, ajo është edhe acid dhe i ulët në lagështi, proteinat e qumështit të mbajtur për periudha të gjata. Tarhana është shumë e ngjashme në disa lloje të kishk. [1]

Tarkhana armen është e përbërë nga kos dhe vezë të përziera me gjysmën miell gruri dhe gjysëm niseshte. Copa të vogla brumi janë të përgatitura dhe të thata dhe pastaj ruhen në enë qelqi dhe përdoren kryesisht për supë. [1] trahana grek përmban grurë të plasaritur vetëm ose një cous-cous si paste dhe qumësht i thartuar. Tarhana turke përbëhet nga gruri plasaritur (ose miell), kos, dhe perime të fermentuara pastaj të thata. Në Qipro, ajo është konsideruar si një specialitet kombëtar, dhe është shërbyer shpesh me copa djathi haloumi në të.

Ashtu si shumë ushqime të tjera me origjinë nga nevoja për të ruajtur proshutë ushqim-shërohet, tymosur peshk, dhe supë si-tarhana është shpesh ngrënë si një çështje e shijes dhe zgjedhjes ku ushqimi i freskët është e bollshme dhe ftohje në dispozicion.

Hill dhe Bryer sugjerojnë se tarhana është e lidhur me τρακτόν greke (trakton, romanized si tractum), [2] një thickener Apicius shkruan për në shekullin er 1 të cilat shumica e autorë të tjerë e konsiderojnë të jetë një lloj i cracker thërrime. [3] Dalby ( 1996) e lidh atë në τραγός greke / τραγανός (Tragos / traganos), [4] përshkruar (dhe dënuar) në Geoponica Galen-së 3,8. [5] Weaver (2002) gjithashtu e konsideron atë me origjinë perëndimore. [6]

Perry, nga ana tjetër, konsideron se evolucioni fonetik i τραγανός të tarhana nuk ka gjasa, dhe se kjo ndoshta vjen nga persishtja:. ترخوانه tarkhwāneh [7] Ai e konsideron ngjashmëri të τραγανός dhe të τραχύς 'i trashë' e rastësishme, edhe pse ai spekulon se τραχύς mund të ketë ndikuar fjalën me etimologji popullore.

Në burime të gjuhës persiane, al-Zamakhshari përmendur emrin e këtij ushqimi në shekullin e 11-të në formën tarkhana në fjalorin e tij; ajo është e vërtetuar në shekullin e 13 në formë tarkhina në Jahangiri Enciklopedisë (i quajtur pas Jahangir, perandori Mughal i Indisë). Tar تر në do të thotë Persisht 'lagësht, ngjyhet', dhe khwān خوان (Khan shqiptohet) do të thotë "vend ngrënie / tavolinë, ushqim, tas të madh prej druri". Kështu në persisht do të thotë "ushqim tallaze ose ngjyhet ', e cila përputhet me mënyrën supë është bërë: tarhana duhet të ngjyhet në ujë, dhe përbërësit e tjera të mundshme janë pastaj shtoi dhe i gatuar për disa kohë.

Receta per Trahana Shqiptare