Traktati i Andelotit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Guntram dhe Childebert II, nga Grandes Chroniques de France.

Traktati i Andelot (ose Pakti i Andelot), u nënshkrua në Andelot-Blancheville në 28 Nëntor 587 midis Mbretit Guntram të Burgundy dhe Mbretëresha Brunhilda e Austrasia. Bazuar në kushtet e marrëveshjes, Brunhilda ra dakord që Guntram të miratojë djalin e saj Childebert II si pasardhës të tij dhe të jetë aleati me Childebert kundër ngacmimeve të revoltuara. Gregori i Tours shkroi në Historia Francorum se në vitin e trembëdhjetë të Childebert, ai shkoi në një ambasadë për mbretin nga Metz në Chalon për të takuar Guntram, i cili pretendonte se premtimet e mëhershme ishin duke u copëtuar, veçanërisht në lidhje me ndarjen e Senlis. Në mënyrë të konsiderueshme për Gregori, traktati solli çlirimin e Tours nga Guntram në Childebert. Një marrëveshje u dha me shkrim dhe Gregori ruan tekstin e traktatit në historinë e tij.[1][2]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Eugen Ewig: Ndarjet Franconiane dhe mbretëritë e pjesshme. Wiesbaden 1953
  • Eugen Ewig: Merovingianët dhe Perandoria franke. Edicioni i 5-të, Kohlhammer, Stuttgart 2006.  ISBN 3-17-019473-9.
  • Heike Grahn-Hoek: Klasa e sipërme franko-shqiptare në shekullin e 6-të. Thorbecke, Sigmaringen 1976. ISBN 3-7995-6681-3
  • Reinhard Schneider: Zgjedhja e mbretit dhe studimi mbretëror në mesjetën e hershme. Hiersemann, Stuttgart 1972. ISBN 3-7772-7203-5

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Grahn-Hoek f. 260-263, Schneider (me datë të rreme) f. 124-126; Për takimin e saktë, shih Margarete Weidemann: Në Kronologjinë e Merovingianëve në shekullin e 6-të, në: Francia 10 (1982), f. 473-485.
  2. ^ Schneider S. 129-131 (mit falscher Datierung); zur korrekten Datierung siehe Weidemann S. 485-487.