Transpozicioni (matematikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Transpozicioni është një funksion i cili ua ndërron vendin dy elementeve të bashkësisë në kuadër të një permutacioni ndërsa elementet tjera i le të pandryshuara. Le të jetë dhënë një bashkësi e fundme , atëherë transpozicion i është permutacioni i tillë që ekzistojnë indeksat për të cilët vlen ,dhe dhe për indeksat tjerë

Nëse , atëherë funksioni i dhënë me

është transpozicion.

Vetitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çdo permutacion mund të shprehet si prodhim i transpozicioneve kështuqë transpozicionet janë gjeneratorë të grupit të permutacioneve.

Një nga rezultatet kryesore për grupet e permutacioneve tregon se çdo permutacion mund të paraqitet si prodhim i një numri tek transpoziconesh ose një numri çift permutacionesh dhe numri i transpoziciooneve e përkufizon edhe paritetin e permutacionit.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Planetmath