Tre Muzikantët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Diego Velázquez - The Three Musicians - Google Art Project

“Tre Muzikantët” është një pikturë prej naftës nga Diego Velazquez (1599-1660)[1][2], një piktor spanjoll barok konsiderohet si njëri nga natyralistët më të mëdhenj spanjollë. Ajo përshkruan tre të rinj të grupuar rreth një tavoline darke duke luajtur muzikë. Është pikturuar në chiaroscuro, një teknikë pikture barok që bëri përdorimin e kontrastit ndërmjet dritës dhe errësirës për të arritur një ndjenjë vëllimi[3][4].


"Tre muzikantët" janë një nga veprat më të hershme të Velázquez, që nga periudha e tij e hershme e Seviljes. Kjo është një nga përafërsisht dhjetë pikturat në stilin bodegón që Velázquez krijoi para vitit 1622, ndërsa jetonte në Sevilje. Tema e saj është e ngjashme me atë të një pikture tjetër, Dreka e Fermerëve. Në këtë pikturë, tre të rinj grumbullohen rreth një tavoline që hanë, pinë dhe luajnë muzikë, me kontraste të forta të dritës dhe errësirës rreth shifrave. Drita bie nga e majta, duke krijuar hije të mprehta dhe theksime intensive. Dy burra me vegla me tela këndojnë, ndërsa i treti, më i riu, ka një instrument të vetin nën krahun e tij dhe një gotë verë në dorë; ai tregon qelqin me një buzëqeshje tallëse, duke vënë në dukje verën që frymëzon muzikantët. Në sfond mund të shihet një majmun me një dardhë në dorë. Majmuni thekson natyrën groteske të skenës.

Një copë bukë në një pecetë, një gotë verë dhe një copë djathi me një thikë mbërthyer në të, i jep Velázquez-it mundësinë për të studiuar textures të ndryshme. Një tipar interesant i “Tre Muzikantëve” është shumëllojshmëria e çështjeve të ngritura, si nëse është një paraqitje gjinie ose nëse prapa skenës së supozuar të përditshme ekzistojnë shtresa të fshehta të kuptimit, të cilat mund ta bëjnë figurën të lexueshme si një alegori, duke i dhënë asaj një tjetër interpretim.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]