Tregu i zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tregu i zi në fushën ekonomike i referohet një tregu në të cilin disa të mira dhe shërbime shkëmbehen/tregtohen në mënyra që kundërshtojnë ligjet dhe rregullat e imponuara nga qeveria në fuqi.

Një nga shkaqet më të shpeshta, të transformimit të një tregu në treg të zi, ka të bëjë me dëshirën e blerësve dhe shitësve për t'u shpëtuar kontrollit të çmimeve të imponuar nga qeveria, apo më tej për t'u shpëtuar skemave të racionizimit, për të shmangur pagesën e taksave tepër të larta që vendosura nga qeveria mbi produktet dhe shërbimet, apo thjeshtë për të përfituar të mira dhe shërbime të ndaluara nga një qeveri e caktuar.[1]

Shpesh ky koncept haset edhe me termat "treg gri"[2] apo "ekonomi informale".[3]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Paul M. Johnson. "Black market", A Glossary of Political Economy Terms, Department of Political Science, Auburn University. 
  2. ^ "Grey Market", Investopedia.
  3. ^ Johannes Jütting, Juan R. de Laiglesia. "Is Informal Normal? Towards More and Better Jobs in Developing Countries", Development Centre Studies. OECD Publishing. 2009

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]