Trekëndëshi Hess

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Trekëndëshi Hess në vitin 2012

Trekëndëshi Hess është një mozaik trekëndorë i vendosur në një trotuar në lagjen West Village të Nju Jorkut në cep të Seven Avenue dhe Christopher Street. Pllaka lexon ''"Pronë e Hess Estate e cila kurrë nuk ka qenë e dedikuar për qëllime publike."'' Pllaka është një trekëndësh dybrinjëshëm, me bazë 65 cm dhe katete 70 cm. 

Pllaka është rezultat i një mosmarrëveshje në mes të qeverisë së qytetit dhe pasurive të David Hess, një pronari nga Filadelfia i cili zotëronte Voorhis, një ndërtesë pesë-katëshe. Në 1910 qyteti mori të drejtën për shpronësimin dhe shembjen e qindra ndërtesave në këtë zonë, në mënyrë që të zgjerohet Seven Avenue dhe për të zgjeruar metronë IRT. Sipas Ross Duff Wyttock, duke shkruar në Courant Hartford në vitin 1928, trashëgimtarët e Hess-it zbuluan se, kur qyteti mori Voorhis, studimit i shpëtoi ky cep i vogël i tokës dhe ata ngritën një njoftim për posedimin. Qyteti i kërkoi familjes që ta dhuronin pronën e vogël për publikun, por ata refuzuan dhe instaluan mozaikun sfidues më 27 korrik, 1922.

Në vitin 1938 prona, e raportuar si më e vogla pronësi në qytetin e Nju Jorkut, iu shit dyqanit të cigarve ngjitur për 1,000 $ (afërsisht 17,000 $ përshtatur për inflacionin në vitin 2016). Pronarët e rinj nuk e lëvizën pllakadën dhe, për sa i përket vitit 2016, ajo mbetet aty.