Jump to content

Trolli (Internet)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Imazh anti Troll

Troll në zhargonin e internetit, dhe në veçanti të komuniteteve virtuale si lajmesh, forume, listave të porosive elektronike, dhomave të diskutimit ose në komentet e blogjeve është një individ i cili ndërvepron me komunitetin nëpërmjet mesazheve provokuese, nevrikosshëm, jashtë teme ose vetëm idiotike.

Shpesh qëllimi i veçantë është të shkaktojë një zinxhir të fyerjeve (flame war), një teknikë e zakonshme është për të marrë një pozicion të pacipë dhe të hapur mbi një çështje tashmë të diskutuar gjatë, sidomos ku çështja është e tillë që lehtësisht mund të shkaktoj tensione sociale .

Në raste të tjera, trolli ndërhyn në mënyrë të thjesht idiote (për shembull, qëllimisht naiv), në mënyrë që të tall ata që nuk e kuptojnë natyrën e mesazhit të trollit, duke u përpjekur për t'ju përgjigjur në ton.

Nga emri troll rrjedhin edhe forma të tjera si, trollizëm (fenomen që verifikohet ne web-community), trolluar (dikush që ka rënë në kurthin e trollit).

Një troll ashpër dhe i bezdisshëm në fakt mund të dekurajë përdorues të tjerë dhe në fund të shkaktojë fundin e një komuniteti virtual.

Nëse një troll injorohet (zakonisht kundërmasa më efektive ), fillon për të prodhuar mesazhe gjithnjë më nevrike e ofenduese dhe duke u përpjekur për të provokuar një reagim, dhe pastaj të largohen nga grupi.

Përveç indiferencës, në shumë kontekste ka edhe mjete të dobishme për të luftuar një troll, një qasje e përgjithshme është duke siguruar automatikisht filtrat që i bëjnë të padukshme mesazhet e dërguara nga përdoruesit e sinjalizuar (p.sh. killfile në rast të newsgroup) .

Figura e trollit në shumë aspekte është e ngjashme me atë të rreme ("shqetësues" të një komunitet duke pretenduar se janë dikush tjetër), edhe pse të dy konceptet nuk janë krejtësisht të njëjtë: një "fake" mund të marrë pjesë në një bisedë të disiplinuar dhe të dobishme, dhe një "troll" jo domosdoshmërisht e fsheh ose falsifikon identitetin e tij.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndoshta trolli më i aftë në gjysmën e dytë të viteve '90 ishte përdoruesi "Callidice" tek gazeta Guardian, forumi më i madh për politikën në internet.

Ky përdorues i veçantë ishte i pari që u ndalua, por ai (ose ajo) ishte në gjendje të transformohej si përdorues të tjerë dhe të ndante të gjithë komunitetin, duke shkaktuar më në në fund mbylljen e faqes dhe duke shkaktuar një paranojë të vërtetë në abonentë dhe gazetarët e Guardian që zgjati për vite me radhë.

Për shumë njerëz nofka "Callido" është sinonim i troll.

Deri tani, identiteti i vërtetë i "Callido" mbetet i panjohur.

Termi troll është tepër subjektiv, për disa mesazhet mund të jenë të ligjshme dhe me interes,për të tjerët mund të jenë trollime.

Termi gjithashtu është përdorur shpesh për të diskredituar pozita të kundërta mbi një temë të caktuar.

Ky supozim mund të jetë i bazuar vetëm në një mendim personal, trlli i supozuar mundet në fakt të mbështes një mendim të arsyetuar, por jo popullor (që nuk ndahet nga të tjerëy), e cila shkakton shumë zhurmë në grup vetëm për shkak se ajo shkon kundër mendimin të shumicës.

Të ushqyesh trollët do të thotë tu përgjigjesh mesazheve provokuese, duke i dhënë trollit materiale të reja për t'iu përgjigjur, pra për ti hedhur benzinë flakës së mosmarrëveshjes.

"Ju lutem mos i ushqeni trollat" është një paralajmërim, sepse rruga më e mirë për të luftuar një troll është ta injorosh tërësisht.

Motivacionet e trollave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pjesa më e madhe e diskutimeve mbi "pse ata sillen në këtë mënyrë " bëhet nga vetë përdoruesit e internetit të cilët thonë se kanë vërejtur sjelljet e një trolli: ka pak studime zyrtare që e kanë përshkruar këtë fenomen.

Komentet e vetë trollave, kur janë pyetur mbi këtë argument janë shpesh jo të besueshme dhe nuk ndihmojnë për të kuptuar më mirë këtë fenomen.

Arsyet e një trolli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vëmendja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trolli përpiqet të dominojnë diskutimet duke inkurajuar armiqësi dhe efektivisht duke devijur temën në fjalë.

Zbavitja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Duke u zbavitur tek ata që arrijnë të zemërohen nga fjalët e një të panjohuri.

Thirrja për ndihmë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë të dyshuar troll, në mesazhet e tyre ekspozojne situata të dëshpëruara, vështirësi serioze në familje, shkollë, financiare ose relacionale, edhe pse është e pamundur të dihet se a janë të vërteta apo jo.

Humbja e kohës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një nga temat kryesore në trollim është ideja që 10 përdoruesit të tjerë mund të humbasin dhjetë minuta kohë, duke shpenzuar vetëm një minutë nga kohë e tij. Pjesa më të madhe të trollave ju pëlqen ideja që tu harxhojnë kohën të tjerëve me një sforco minimale.

Efekti domino[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në lidhje me argëtimin, por në një mënyrë të veçantë: të fillojë një reaksion zinxhir në përgjigje të një posti të vetëm origjinal, duke marrë një numër të shpërpjesëtuar përgjigjesh. Një sjellje të ngjashme me atë të një fëmijë i cili është dhënë për të humbur, kur në fakt ai është vetëm i fshehur, dhe ai mund të shijoni një pamje duke parë të rriturit që përpiqen për të.

Arsyet tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Të gjenerojë një ndryshim të opinionit tek përdoruesit, duke shfaqur një opinion ekstrem në mënyrë që mendimet e tij të vërteta të duken të moderuara.
  • Vetë-promovimi
  • Sulme personale kundër një përdoruesi të veçantë ose grup përdoruesish.

Siç e thamë më sipër është e vështirë të zbulohen motivet e trollave. Ka edhe mënyra të edukuara dhe të drejtpërdrejta për të ndjekur të njëjtat objektiv, pa pasur nevojë të përdorë këtë lloj veprimi.

Zgjidhjet e mundshme të problemit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mos ushqeni Trollat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zgjidhje më e lehtë është të injorohen në të gjitha diskutimet e propozuara duke e vënë atë nëse është e mundur në "listën e zezë", të njoftohen përdoruesit e rinjë, në mënyrë që të mos bjen në kurthe nga trollat.

Dobia e trollave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse fenomeni "troll" është parë si një prani e padëshirueshme në një forum apo në një komunitet virtual, disa argumentojnë se prania mund të sjellë pasoja pozitive.

Trollat zakonisht prodhojnë një sjellje "ne kundër tyre", ku "ne" përfaqëson të gjithë ata që janë kundër trollave. Ky qëndrim është i dobishëm sepse forca anti-troll konsolidon lidhjet ndërmjet të gjithë përdoruesve.