Tryeza

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tryezë

Një Tavolinë është një artikull mobiljesh me një majë të rrafshët të ngritur dhe më së shpeshti mbështetet nga 1 ose 4 këmbë (edhe pse disa mund të kenë më shumë), përdoret si sipërfaqe për të punuar, për të ngrënë ose mbi të cilën vendosen gjërat. Disa lloje të zakonshme tavoline janë tavolina e dhomës së ngrënies, e cila përdoret për personat e ulur për të ngrënë vaktet; tavolina e kafesë, e cila është një tavolinë e ulët që përdoret në dhomat e ndenjes për të ekspozuar artikujt ose për të shërbyer pije freskuese; dhe komodina, e cila përdoret zakonisht për të vendosur një orë alarmi dhe një llambë. Ekzistojnë gjithashtu një sërë llojesh të specializuara tabelash, të tilla si tabela për hartim, që përdoren për të bërë vizatime arkitekturore dhe për të qepur tavolina.

Elementet e zakonshme të dizajnit përfshijnë:

  • Sipërfaqet e sipërme të formave të ndryshme, duke përfshirë drejtkëndëshe, katrore, të rrumbullakosura, gjysmë rrethore ose ovale
  • Këmbët e vendosura në dy ose më shumë çifte të ngjashme. Zakonisht ka katër këmbë. Megjithatë, disa tavolina kanë tre këmbë, përdorin një piedestal të vetëm të rëndë ose janë ngjitur në një mur.
  • Disa gjeometri të tavolinës së palosshme që mund të shemben në një vëllim më të vogël (p.sh., një tabaka televizori, e cila është një tavolinë portative e palosshme në një mbajtëse)
  • Lartësitë që variojnë lart e poshtë nga diapazoni më i zakonshëm 18-30 inç (46-76 cm), shpesh duke reflektuar lartësinë e karrigeve ose stolave të barit të përdorura si ndenjëse për njerëzit që përdorin një tavolinë, si për të ngrënë ose për të kryer manipulime të ndryshme të objekteve duke pushuar në një tavolinë
  • Një gamë e madhe madhësish, nga komodina të vogla te tavolinat e mëdha të dhomës së ngrënies dhe tavolinat e mëdha të sallës së konferencave
  • Prania ose mungesa e sirtarëve, rafteve ose zonave të tjera për ruajtjen e sendeve
  • Zgjerimi i sipërfaqes së tavolinës me futjen e gjetheve ose mbylljen e pjesëve të gjetheve të rënë me varëse në një pozicion horizontal (kjo është veçanërisht e zakonshme për tavolinat e ngrënies).[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Table (furniture)", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-14, marrë më 2022-12-20