Tyti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tyti e veshur si prift (vizatuar nga Lepsius)

Tyti ishte mbretëreshë e Egjiptit të lashtë e Dinastisë së 20-të, gruaja dhe motra e Ramesses III dhe ndoshta edhe nëna e Ramesses IV.

Dikur ishte e pasigurt se cili faraon ishte burri i saj, por ai tani mund të identifikohet si Ramesses III bazuar në prova të reja të botuara në numrin 2010 të Journal of Egyptian Archaeology (JEA).

Në të kaluarën disa menduan se ajo ishte e martuar me Ramesses X, dhe që ajo dhe burri i saj ishin fëmijë të Ramesses IX, dhe djali i tyre ishte Ramesses XI. Por një teori tjetër nga Jehon Grist e vendosi atë më herët në dinastinë e 20-të dhe e identifikon atë si një vajzë-grua të Ramesses III dhe nënën e Ramesses IV, bazuar në ngjashmëritë në stilin e varrit të saj dhe ato të princërve që jetuan gjatë kësaj periudhe.[1] Sidoqoftë, duke gjykuar nga mosha e fëmijës së tyre, kjo do të thoshte që Ramesses u martua me vajzën e tij para se të ngjitej në fron, dhe martesat babë-bijë ndodhën vetëm midis faraonëve dhe vajzave të tyre.

Duke pasur parasysh vendin e saj si gruaja e Ramesses III, Leblanc ka supozuar se Tyti është nëna e Khaemwaset, Amenherkhepshef dhe Ramesses-Meryamen. Kjo bazohet në ngjashmëri në lidhje me programet e tyre dekorative.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jehon Grist: The Identity of the Ramesside Queen Tyti. in: Journal of Egyptian Archaeology, Vol. 71, (1985), pp. 71-81
  2. ^ Demas, Martha, and Neville Agnew, eds. 2012. Valley of the Queens Assessment Report: Volume 1. Los Angeles, CA: Getty Conservation Institute. Getty Conservation Institute, link to article