Jump to content

Uffizi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Galeria Uffizi (MB: / juːˈfɪtsi, ʊˈfiːtsi /; [3] [4] italisht: Galleria degli Uffizi, shqiptohet [ɡalleˈriːa deʎʎ ufˈfittsi]) është një muze i shquar arti i vendosur ngjitur me Piazza della Signoria në Qendrën Historike të Firences në rajoni i Toskanës, Itali. Një nga muzetë më të rëndësishëm italianë dhe më i vizituari, është gjithashtu një nga më të mëdhenjtë dhe më të njohurit në botë dhe mban një koleksion të veprave të paçmuara, veçanërisht nga periudha e Rilindjes Italiane.

Historia

Vizitorët që vëzhgojnë Michelangelo duke pikturuar Doni Tondo. Uffizi renditet si i 25-ti në muzetë më të vizituara të artit në botë, me rreth 2 milion vizitorë në vit. Ndërtimi i kompleksit Uffizi filloi nga Giorgio Vasari në 1560 për Cosimo I de 'Medici në mënyrë që të strehonte zyrat e magjistratëve Fiorentinë, pra emri uffizi, "zyra". Ndërtimi u vazhdua më vonë nga Alfonso Parigi dhe Bernardo Buontalenti; u përfundua në 1581. Kati i fundit u bë një galeri për familjen dhe të ftuarit e tyre dhe përfshiu koleksionin e tyre të skulpturave romake. [8]

Kortili (oborri i brendshëm) është kaq i gjatë, i ngushtë dhe i hapur për Arno në skajin e tij të skajshëm përmes një ekrani dorik që artikulon hapësirën pa e bllokuar atë, sa që historianët e arkitekturës [9] e trajtojnë atë si skema e parë e rregulluar e rrugëve të Evropës. Vasari, gjithashtu një piktor dhe arkitekt, theksoi gjatësinë e saj perspektive duke e zbukuruar atë me kornizat e çatisë së vazhdueshme të fasadave, dhe kornizat e pandërprera midis kateve, si dhe tre shkallët e vazhdueshme mbi të cilat qëndrojnë frontet e pallatit. Niches në kalata që alternohen me kolona të Loggiato mbushur me skulptura të artistëve të famshëm në shekullin e 19-të.


Cosimo de 'Medici nga Luigi Magi dhe Andrea Di Cione (Orcagna) nga Niccolò Bazzanti Uffizi bashkoi nën një çati zyrat administrative dhe Archivio di Stato, arkivin e shtetit. Projekti kishte për qëllim të shfaqte veprat kryesore artistike të koleksioneve Medici në piano nobile; plani u krye nga djali i tij, Duka i Madh Francesco I. Ai porositi arkitektin Buontalenti të projektojë Tribuna degli Uffizi që do të shfaqte një seri kryeveprash në një dhomë, përfshirë bizhuteritë; u bë një atraksion mjaft i ndikueshëm i një Grand Tour. Dhoma tetëkëndore u përfundua në 1584. [10]

Me kalimin e viteve, më shumë pjesë të pallatit u rekrutuan për të ekspozuar piktura dhe skulptura të mbledhura ose porositura nga Medici. Për shumë vite, 45 deri në 50 dhoma u përdorën për të shfaqur piktura nga shekulli 13 deri në 18.