Jump to content

Uji i pastruar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shishe për ujë të distiluar në Akademinë Mbretërore të Farmacisë (Spanjë).

Uji i pastruar është uji që është filtruar ose përpunuar mekanikisht për të hequr papastërtitë dhe për ta bërë atë të përshtatshëm për përdorim. Uji i distiluar ishte, më parë, forma më e zakonshme e ujit të pastruar, por, vitet e fundit, uji pastrohet më shpesh nga procese të tjera duke përfshirë deionizimin kapacitiv, osmozën e kundërt, filtrimin e karbonit, mikrofiltrimin, ultrafiltrimin, oksidimin ultravjollcë ose elektrodeionizimin. Kombinimet e një numri të këtyre proceseve kanë hyrë në përdorim për të prodhuar ujë ultra të pastër me pastërti kaq të lartë saqë gjurmët e ndotësve të tij maten në pjesë për miliard (ppb) ose pjesë për trilion (ppt).

Uji i pastruar ka shumë përdorime, kryesisht në prodhimin e medikamenteve, në laboratorët dhe industritë shkencore dhe inxhinierike, dhe prodhohet në një sërë pastërtie. Përdoret gjithashtu në industrinë komerciale të pijeve si përbërësi kryesor i çdo formule të caktuar të shisheve me markë tregtare, në mënyrë që të ruhet qëndrueshmëria e produktit. Mund të prodhohet në vend për përdorim të menjëhershëm ose të blihet në kontejnerë. Uji i pastruar në gjuhën angleze bisedore mund t'i referohet gjithashtu ujit që është trajtuar ("i bërë i pijshëm") për të neutralizuar, por jo domosdoshmërisht për të hequr ndotësit që konsiderohen të dëmshëm për njerëzit ose kafshët.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]