Jump to content

Uji i rubinetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një rubinet i thjeshtë uji i brendshëm.

Uji i rubinetit (i njohur gjithashtu si uji i rrjedhshëm, uji me tubacione ose uji komunal) është uji që furnizohet përmes një rubineti, një valvul shpërndarës uji. Në shumë vende, uji i rubinetit zakonisht ka cilësinë e ujit të pijshëm. Uji i rubinetit përdoret zakonisht për të pirë, gatim, larje dhe shpëlarje tualeti. Uji i rubinetit të brendshëm shpërndahet përmes hidraulikut të brendshëm, i cili ka ekzistuar që nga antikiteti, por ishte i disponueshëm për shumë pak njerëz deri në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të, kur filloi të përhapet në vendet e zhvilluara sot. Uji i rubinetit u bë i zakonshëm në shumë rajone gjatë shekullit të 20-të dhe tani mungon kryesisht tek njerëzit në varfëri, veçanërisht në vendet në zhvillim.

Agjencitë qeveritare zakonisht rregullojnë cilësinë e ujit të rubinetit. Thirrja e një furnizimi me ujë "ujë çezme" e dallon atë nga llojet e tjera kryesore të ujit të freskët që mund të jetë në dispozicion; këto përfshijnë ujin nga sternat që grumbullojnë ujërat e shiut, ujin nga pompat e fshatit ose pompat e qytetit, ujin nga puset ose ujin e transportuar nga përrenjtë, lumenjtë ose liqenet (pjekshmëria e të cilëve mund të ndryshojë).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]