Jump to content

Unë jam mace

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Unë jam mace
Lloji i mediasPrint (hardback & paperback)
ISBNISBN 978-0-8048-3265-6
OCLC49703480

Unë jam mace (japonisht: 吾輩は猫である Hepburn: Wagahai wa Neko de Aru?) është një roman satirik nga Natsume Sōseki, i shkruar në vitet 1905-1906, i cili bën fjalë për shoqërinë japoneze gjatë periudhës Meiji (1868-1912); në veçanti, përzierjes së kulturës Perëndimore dhe traditave japoneze, si dhe imitimit të zakoneve perëndimore.

Titulli origjinal i Sosekit, Wagahai wa Neko de Aru, përdor një formulim të regjistrit të lartë i cili më tepër i shkon për shtati një aristokrati, duke pëçuar një krekosje dhe vetë-rëndësi të destinuara të tingëllojnë ironike, meqenëse folësi është një mace shtëpiake e antropomorfizuar.

Libri u botua për herë të parë në dhjetë numra të revistës letrare Hototogisu. Në fillim, Sōseki kishte planifikuar të shkruante vetëm një tregim të shkurtër që tani përbën kapitullin e parë të librit. Sidoqoftë, njëri nga redaktorët e revistës letrare e bindi ta botonte veprën pjesë të cilat më pas evoluan stilistikisht. Pothuajse të gjithë kapitujt mund të qëndrojë si vepra më vete.

Në romanin Unë jam mace, një narrator fodull, i familjes së maceve, i përshkruan jetët e personazheve të klasës së mesme të shoqërisë japoneze: z.Teshtimë me familje (pronarët e maces); mikun llafazan dhe irritues të Teshtimës, Waverhouse (迷亭 Meitei), dhe studiuesit të ri Avalon Coldmoon (水島寒月 Mizushima Kangetsu?)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]