Uniforma ushtarake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Uniformat e përdorura nga forcat ushtarake evropiane nga 1670 deri në 1865.

Uniforma ushtarake është një veshje e standardizuar e veshur nga anëtarët e forcave të armatosura dhe paraushtarakët e kombeve të ndryshme.

Veshjet dhe stilet ushtarake kanë kaluar nëpër ndryshime të rëndësishme gjatë shekujve, nga veshjet shumëngjyrëshe dhe të përpunuara, të zbukuruara deri në shekullin e 19-të, tek uniformat e kamuflazhit utilitar për qëllime fushore dhe beteje nga Lufta e Parë Botërore (1914–1918) e në vazhdim. Uniformat ushtarake në formën e veshjes së standardizuar dhe të veçantë, të destinuara për identifikim dhe ekspozim, janë zakonisht një shenjë e forcave të organizuara ushtarake të pajisura nga një autoritet qendror.

Uniformat ushtarake ndryshojnë jo vetëm sipas njësive ushtarake, por priren të ofrohen edhe në nivele të ndryshme formaliteti në përputhje me kodet perëndimore të veshjes: uniformë të plotë të veshjes për veshje zyrtare, uniformë fustanesh të çrregullta për veshje gjysmë formale, uniformë fustan shërbimi për veshje joformale, dhe uniformë luftarake (e quajtur edhe "fustan betejë/fushe") e cila do të ishte e barabartë me veshjen e rastësishme. Ndonjëherë në kategorinë e veshjeve të rastësishme shtohen edhe uniformat e stërvitjes fizike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]