Jump to content

Universiteti i Teatrit dhe Filmit Shota Rustaveli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shota Rustaveli Teatri dhe Universiteti Shtetëror i Filmit të Gjeorgjisë (TAFU) është një nga universitetet më të vjetër në Kaukaz dhe Gjeorgji. Universiteti i Teatrit dhe Filmit ka dedikuar plotësisht artet vizuale dhe performante. Themeluesi kryesor i universitetit ishte aktori dhe regjisor i njohur georgian, Lado Meskhishvili.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për herë të parë, u bë përpjekja për të krijuar një shkolle dramë në Gjeorgji, e lidhur me Shkollat Dramatike në Seminaret e Telavis (1782) dhe Tbilisis (1855), ku, sipas ligjit, ishte e mundur të ndërtonin "një komedi apo një tjetër veprë të shquar çdo javë". Në vitin 1880, Statuti i Shoqërisë Dramatike përfaqësoi se "t'i mbajnë klasa teatrale dhe kursime të përkohshme për të paraqitur dhe trajnuar artistët".

Në vitin 1912, Lado Meskhishvili përpuni të krijojnë kursa drama dhe të krijonin rregullore.

Në vitin 1918,Giorgi Jabadari themeloi një studiom dhe mori në të njështë aktorë të njohur ndërkombëtarisht si V.Anjaparidze,U.Chkheidze,A.Vasadze dhe Sh.Ghambashidze.

Në vitin 1922, një Studio Dramës u themelua nën drejtimin e A. Pagavas, e cila sipas rezolutës së Këshillit të Komisarëve të Popullit datuar më 10 tetor 1922 (Protokol N 31), u bë bazë e "Institutit të Arteve të Estradës". Pjesëmarrësit e studionit u regjistruan për vitin e dytë. Një regjistrim shtesë për kurset gjithashtu u shpall.

Rrektori i parë i institutit ishte Akaki Pagava, drejtori artistik ishte Kote Marjanishvili, dhe mësimdhënësit ishin shkencëtarë të shquar: I. Javakhishvili, D. Uznadze, G. Chubinashvili, A. Shanidze, G. Akhvlediani, A. Natishvili. Regjisorët teatror ishin A. Akhmeteli, M. Koreli, dhe shkrimtarët K. Gamsakhurdia, G. Robakidze, N. Shiukashvili. Në vitin 1924, të parët 21 diplomuan nga instituti. Ndër diplomuar ishin: A. Khorava, V. Godziashvili, S. Takaishvili, T. Tsulukidze, M. Mrevlishvili, P. Kobakhidze, P. Kandelaki, P. Murghulia, G. Kuprashvili, N. Shengelaia, S. Chelidze, dhe të tjerë.

Në vitin 1927, Instituti ndërpreu funksionimin. Studio të reja u formuan në studion e Teatrit Rustaveli në vitet 1927–1935, të cilat së bashku me Sandro Akhmetelin drejtoheshin nga Akaki Vasadze, dhe më vonë në periudhën 1935-1939 nga Akaki Khorava.

Programi i trajnimit të Studio dhe nivelit të specialistëve të diplomuar është i barabartë me kolegjet moderne të tjera. Studio ka trajnuar aktorë për teatrot e Batumit, Abkazisë, Ossetisë, Çeçenisë-Ingushetisë.

Studio e Teatrit Rustaveli mësoi 152 aktorë midis viteve 1927,dhe 1939.

Një studio u krijua edhe në teatrin Marjanishvili,ku kishte punuar D.Janelidze.

Në vitin 1933,A.Paghava ndërtoi “Kurse të larta të Arteve Skenike.Kurset e Aktorit të Filmit të themeluara në 'Industrinë Shtetërore të Filmit.'

Më 1 shtator 1939,me vendim të Qeverisë në iniciativën Akaki Khorava dhe Akaki Pagava, Instituti i Teatrit u rithemelua nga Teatri Rustaveli dhe Studio të tjera.Rektor ishte A.Khorava dhe zëvendësministri A.Paghava.

Pas A.Khorava rektorë ishin:D.Aleksidze,M.Kveselava,L.Kiknadze,I.Tavadze,E.Gugushvili,G. Zhordania,G.Lortkipanidze,G.Margvelashvili,N.Chkhaidze,G.Margvelashvili.

Në vitin 1992,Instituti i Teatrit u riemërua si Instituti Shtetëror i Teatrit dhe Filmit.

Në vitin 2002,instituti u shndërrua në universitet.

Arsimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Diplomantët e Universitetit të Teatrit Shota Rustaveli dhe Filmit Shtetëror kanë pasur një ndikim domethënës në zhvillimin kulturor dhe karakterin e teatrit gjerman në shekullin e njëzetë.

Në vitin 2005, Universiteti i Teatrit Shota Rustaveli dhe i Filmit Shtetëror i Gjeorgjisë u bashkua me Universitetin Shtetëror të Kulturës dhe Arteve Ekvtime Takaishvili.

Universiteti trajnon aktorë të dramës dhe filmave, teatrit muzikor, teatrit të kukullave, marionetave, dhe pantomimës, regjisorë të dramës, filmave, dhe televizionit, kinematografistë, kritikë të teatrit dhe filmit, historianë të artit, specialistë të televizionit dhe mediave të tjera, koreografi, menaxherë të turizmit, dhe ekspertë në sektorin kulturor-arsimor.

Studentët kanë arritur sukses ndërkombëtar dhe çmime të larta në festivale dhe konkurse të ndryshme të filmit dhe teatrit.

Universiteti ka teatrin D. Aleksidze, një bibliotekë shkencore, laboratorë, dhe një institut arsimor-shkencor, i cili përgatit enciklopeditë e teatrit dhe kinemasë gjermane.

Universiteti ka fakultete të Dramës, Filmit dhe Televizionit, Humanitare, Shkencave Shoqërore dhe Menaxhmentit dhe Muzikës dhe Kërcimit Popullor Gjeorgjian, ku mbi një mijë studentë studiojnë për shkallë të Bachelor, Master dhe Doktorature.

Universiteti ka luajtur një rol të madh në trajnimin e specialistëve të teatrit dhe kinemasë për gjithë rajonin e Kaukazit. Universiteti ka bashkuar profesionistë për teatrot rus, armën, azere, abkaz, osetian, ingush, çeçen dhe të tjerë. Disa teatra tani të famshëm janë themeluar nga trajnimi dhe performancat e diplomave të universitetit (si Teatri i Aktorëve të Filmit, Teatri Meskhetian, Teatri Metekhi, Teatri i Akhmetelit, Teatri i Saingilos, Teatri i Pantomimës, dhe të tjerë).

Universiteti mbajt lidhje krijuese dhe shkencore me universitetet e tjera në vende të ndryshme.

Tradicionalisht,universiteti trajnon specialistë që japin një kontribut të rëndësishëm në zhvillimin e Teatrove Rajonale Gjeorgjiane.

Universiteti publikon një gazetë "Duruji." Në periudhën 2005–2009, shtëpia botuese e tij botoi një gazetë "Kultura," e cila ishte një publikim i përbashkët i tre universiteteve të arteve. Shtëpia botuese "Centaur" prodhon libra shkollorë, manuale, punime shkencore dhe monografi të shkruara nga profesorët e universitetit dhe gjithashtu një revistë, "Studime Shkencore Artistike."

Universiteti ndodhet në dy godina: godina e parë në Rustaveli Ave. Nr. 19–23, dhe godina e dytë në David Agmashenebeli Ave. Nr. 40.

Programet akademike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Programet e Arsimit në Universitetin e Teatrit Shota Rustaveli dhe të Filmit Shtetëror të Gjeorgjisë zbatohen përmes dy programeve të certifikuara dhe tre programeve Bachelor.

Fakulteti i Dramës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia e fakultetit lidhet ngushtë me historinë e universitetit,i cili u themelua në vitin 1923 si Instituti i Arteve të Estradës nga studioja e themeluar në vitin 1922 nga Akaki Pagava.Anëtarët e studionit u regjistruan në vitin e dytë të institutit.

Ndër të diplomuarit e parë të institutit në vitin 1924 ishin A. Khorava, V.Godziashvili,T.Tsulukidze, S.Takaishvili dhe M.Mrevlishvili.Profesorët ishin Akaki Pagava,Kote Marjanishvili, Mikheil Koreli,Sandro Akhmeteli dhe Niko Shiukashvili.

Kote Marjanishvili ishte drejtori artistik i institutit. Në vend të fakulteteve, kishin studioja të dramës dhe operës, si dhe shkolla të korusëve operës, plastikës, dhe gimnastikës ritmike. Ligjëratat u mbajtën nga I. Javakhishvili, D. Uznadze, G. Chubinashvili, A. Shanidze dhe të tjerë.

Në vitin 1926, instituti ndërpreu funksionimin. Nga viti 1927 deri në vitin 1939, vetëm Studioja e Teatrit Rustaveli ishte në punë.

Në shtator të vitit 1939, studioja e Teatrove Rustaveli dhe Marjanishvili u bashkua me studion e Fabrikës së Filmit dhe instituti i teatrit u ristrukturua. Anëtarët e këtyre studiove u pranuan në kurset e dytë, të tretë dhe të katërt të studiove.

Në vitin 1940,në Institutin e Teatrit u krijua Fakulteti i Regjisë Dramatik.

Gjatë viteve, departamenti i mjeshtërisë së aktorit dhe kursi i dramës u udhëhoqën nga Akaki Khorava.

Në vitin 1956,Instituti u zgjerua përsëri,Departamenti i Muzikës u shtua në Fakultetin e Dramës. Në vitin 1970,specializimi i Aktorit të Teatrit të Kukullave u bashkua me Fakultetin e Dramës. Themeluesit e tij ishin Shota Tsutsqiridze dhe Givi Sarchimelidze.

Nga viti 1969, specialiteti i Aktorit të Teatrit të Pantomimës u bë pjesë e Fakultetit të Dramës, në vitin 1978, specializimi i Aktorit të Teatrit të Pantomimës u themelua nën udhëheqjen e Amiran Shalikashvilit.

Gjatë viteve, departamenti i aftësive të aktorit dhe drejtimi i skenës u drejtuan nga D. Alexsidze, K. Pataridze.

Nga viti 1973, departamenti u nda, drejtori i Departamentit të Aktorit u bë Dmitry Alexsidze, dhe drejtori i Departamentit të Drejtimi të Skenës - Mikheil Tumanishvili. Nga viti 1997, departamenti u drejtua nga G. Jordania.

Në momente të ndryshme, Departamenti i Aktorit u drejtua nga L. Mirtskhulava, Sh. Gatserelia; Departamenti i Fjalës së Skenës u drejtua nga Maliko Mrevlishvili dhe Babulia Nikolaishvili; Drejtorët e Departamentit të Lëvizjes së Skenës ishin Constantine (Kotso) Badridze dhe Yuri Zaretski.

Në Fakultetin e Dramës, punuan: A. Vasadze, G. Tovstonogov, D. Aleksidze, A. Mikeladze, K. Pataridze, V. Kushitashvili, M. Tumanishvili, A. Dvalishvili, dhe të tjerë.

Gjenerata më e vjetër e regjisorëve vendosi parimet metodologjike themelore të arsimit, të cilat në esencë mbështeten në sistemin e K. Stanislavskit si një bazë për trajnimin e aktorëve.

M. Tumanishvili, i cili ishte student i G. Tovstonogov, zhvilloi metodologjinë e trajnimit, realizoi eksperimente të guximshme që më pas do të bënin më të lehtë për diplomuarit të përshtateshin dhe të adaptoheshin në grupet e reja teatrore. Kështu u krijua Teatri i Aktorëve të Filmit i njohur.

Në vitet pasuese në fakultet punuan: Shalva Gatserelia, Gaioz Jirdania, Medea Kuchukhidze, Akvsenti Gamsakhurdia, Anzor Kutateladze, Levan Mirtskhulava, Nana Demetrashvili, Konstantine Surmava, Temur Abashidze; kreu i departamentit të fjalës së skenës ishte Leila Kapanadze, kreu i departamentit të lëvizjes së skenës ishte Natela Ionatamishvili, mjeshtër të leximit artistik ishin Zinaida Kverenchkhiladze dhe Guram Sagaradze dhe të tjerë.

Fakulteti i Filmit dhe TV[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti i Filmit dhe TV-së i Universitetit të Teatrit dhe Filmit Shota Rustaveli u themelua në vitin 1972. Edhe pse u përball me rezistencë nga Komiteti Shtetëror i Kinematografisë i Bashkimit Sovjetik, përpjekjet e regjisorëve të shquar gjeorgjianë - Rezo Chkheidze, Tengiz Abuladze, Lana Gogoberidze, Eldar Shengelaia, Otar Ioseliani ishin të suksesshme, dhe Fakulteti i Filmit u themelua në Institutin e Teatrit.

Dy grupet e para të regjisorëve filmikë u drejtuan nga Tengiz Abuladze,Irakli Kvirikadze,Lana Gogoberidze dhe Omar Gvasalia.

Diplomimi i parë i studentëve përfshinte Temur Babluanin, Nana Jorjadzen, Nana Janelidzen, Guram Petriashvilin, Goderdzi Chokhelin. Në vitin 1982, filmi "Pashkët" i Chokhelit fitoi Grand Prix në Festivalin Ndërkombëtar të Filmit të Shkurtër Oberhausen.

Profesorë të shquar përfshijnë Eldar Shengelayan, Giorgi Shengelayan, Otar Ioselianin, Rezo Esadzen, Soso Chkhaidzen, Gela Kandelakin.

Regjisorë të njohur që ishin ish-studentë të universitetit: Dito Tsintsadze, Tato Kotetishvili, Aleko Tsabadze, Levan Tutberidze, David Janelidze, David Sikharulidze, David Takaishvili, Lado Sulakvelidze.

Fakulteti i Shkencave Humane, Sociale, Biznesit dhe Menaxhimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti i Humaniteteve, Shkencave Shoqërore, Biznesit dhe Menaxhimit është fakulteti më i madh i universitetit në lidhje me disa programe të arsimit si dhe numrin e studentëve.

Prioriteti këtu është studimi i Historisë dhe Teorisë së Artit,duke përfshirë teatrin,filmin,artet pamore dhe arkitekturën.

Në të njëjtën kohë,fakulteti kushton vëmendje të veçantë zhvillimit të specialiteteve që nuk i përkasin sferës humanitare,por lidhen drejtpërdrejt me Artin dhe Kulturën.Këto përfshijnë gazetarinë - me fokus në kulturë,si dhe turizmin kulturor dhe menaxhimin e arteve.Përveç specializimeve të saj,fakulteti ofron një arsim të plotë për gjithë universitetin duke mësuar disiplina të nevojshme për një arsim të zgjeruar në fushat e Arteve.

Fakulteti i Muzikës Popullore Gjeorgjiane dhe Koreografisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti i Muzikës dhe Kërcimit Popullor Gjeorgjian është shtesëja më e re në Departamentin e Arteve.

Në vitin 2007, në departamentin e dramës të universitetit, u shtuan specialitetet për folklorin dhe artin tradicional gjeorgjian, ekipet e kërcimit gjeorgjian folklorik dhe liturgjik u shtuan, si dhe drejtorët dhe koreografët e specialiteteve gjeorgjiane. Anzor Erkomashvili themeloi bazën për udhëheqësit e ansamblit të shpresave gjeorgjian, Badri Toidze mori përgjegjësinë për kujdesin ndaj Ucha Dvalishvilisë, lauz Chanishvilit dhe B. Svanidze.

Muzika dhe kërcimi popullor gjeorgjian u ndan më 6 mars 2013 nga departamenti i dramës, dhe u krijua Fakulteti i Muzikës dhe Kërcimit Popullor Gjeorgjian në Fakultetin e Arteve.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lista e universiteteve moderne në Evropë (1801–1945)

Alumni të shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]