Jump to content

Universiteti shtetëror Shota Rustaveli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Universiteti Shtetëror i Batumit "Shota Rustaveli" është një institucion i arsimit të lartë në kryeqytetin e Republikës Autonome të Axharës në Gjeorgji. Emri i tij është një përulje ndaj poetit mesjetar gjeorgjian Shota Rustaveli.

Në vitin 1893, komuniteti gjeorgjian në Adjara vendosi të hapte një gjimnaz për djem në Batumi. Më 26–27 qershor te vitit 1893, Bashkia e qytetit miratoi akordimin e një sipërfaqe toke prej 2,623.95 metra katrorë për ndërtimin e gjimnazit në bregdet. Projekti për ndërtimin u hartua nga një inxhinier ushtarak i quajtur Sedelnikov. Ndërtesa e gjimnazit kishte një plan të strukturuar, me katin e parë të kushtuar palestrës, dhe katin e dytë që përfshinte kishën, sallën e mbledhjeve, tetë klase, një klasë për artin, një dhomë për studimin e fizikës, një laborator dhe një bibliotekë.

Gjimnazi i djemve filloi të funksionojë në korrik të vitit 1897, ndërsa më 26 shtator te vitit 1900 u hap një gjimnaz i dedikuar për gratë. Më vonë, në vitin 1923, në ndërtesën e ish Gjimnazit të Grave (që tani është Shkolla Publike Nr. 2), u themelua Instituti Pedagogjik. Ky institut më vonë u kthye në Kolegjin Pedagogjik dhe përgatiste mësues për shkollat e fazës së parë.

Në vitin 1935, në godinën e gjimnazit të djemve u themelua një institut 2-vjeçar i mësuesve me katër fakultete: Gjuhë-Letërsi Gjeorgjiane, Fizikë-Matematikë, Histori, Shkenca Natyrore dhe Gjeografi. Së bashku me to, u shtua edhe Fakulteti i Edukimit Fizik në 1936 dhe Fakulteti i Gjuhës dhe Letërsisë Ruse në vitin 1938. Në vitin 1938, Instituti mori emrin e Shota Rustaveliut. Drejtori i parë i Institutit të Mësuesve ishte Khusein Nakaidze. Instituti përfitoi nga kontributi i rëndësishëm i personelit shkencor nga institucione të tjera të arsimit të lartë në Gjeorgji, veçanërisht nga Universiteti Shtetëror i Tbilisit. Disa personalitete të shquara të akademisë gjeorgjiane zhvilluan aktivitete të rëndësishme brenda mureve të Universitetit Shtetëror të Batumit Shota Rustaveli në atë kohë. Përfshirë në këtë grup ishin Giorgi Akhvlediani, Giorgi Tsereteli, Iase Tsintsadze, Sargis Kakabadze, Simon Kaukhchishvili, Giorgiish Tavziitsvil, Dimitri Gedevanishvili, Giorgi Javakhishvili, Vukol Beridze, Shota Dzidziguri dhe të tjerë. Ndihma e tyre ndihmoi në rritjen e reputacionit të institucionit të sapokrijuar, duke krijuar një sistem aktivitetesh mësimore dhe kërkimore dhe fillimin e përgatitjes së stafit akademik vendas. Në vitin 1943, në institut kishte tashmë 5 kandidatë për shkencat.

Në korrik të vitit 1935, u themeluan kurse përgatitore që ndihmuan në rritjen e interesit për Institutin, veçanërisht nga nxënësit e shkollave të mesme në rajonin e Axharës. Sipas statistikave, 600 maturantë aplikuan për të hyrë në Institut në vitin e parë, ndërsa vetëm 219 prej tyre u pranuan.

Në qershor të vitit 1945, bazuar në bazën e një Instituti të Mësuesve në Batumi, u krijua një Institut Pedagogjik. Pas një periudhe rindërtimi dhe përmirësimi të objekteve dhe pajisjeve, në vitin 1956 objekti i ri u fut në përdorim. Megjithatë, për shkak të rritjes së nevojave të institutit, ky objekt nuk ishte mjaftueshëm i madh. Kështu, në vitin 1977 nisi ndërtimi i një godine të re 5-katëshe, e cila u përfundua në vitin 1982. Rënia e Perandorisë Sovjetike dhe pavarësia e arritur nga Gjeogjia mundësuan dëshirën e madhe të Ivane Javakhishvilis, themeluesit të Universitetit të Tbilisit, i cili thoshte: "Nëse do të kishte një universitet të ri në Gjeorgji, ai duhet të ishte në Batumi".

Me vendimin Nr. 453, datë 3 shtator te vitit 1990 të Kabinetit të Ministrive të Gjeorgjisë, Universiteti Shtetëror i Batumit u themelua si një transformim i Institutit Pedagogjik të Batumit. Pas kësaj transformimi, përveç katedrave speciale të fakultetit, filluan të funksionojnë edhe 9 katedra të reja universitare në institucionin e arsimit të lartë. Numri i specialiteteve u zgjerua, duke krijuar fakultetet e drejtësisë, ekonomisë dhe mjekësisë. Si rezultat i reformës arsimore në vend, universiteti u transferua në një sistem mësimdhënie me dy cikle: u vendosën programet e bachelor dhe master. Gjithashtu, u krijua mundësia për studime pasuniversitare në disa specialitete të caktuara.

Lidhje te jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]