Ura Oresund

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ura Øresund ose Öresund (Danisht: Øresundsbroen, suedisht: Öresundsbron, emri i përbashkët hibride: Øresundsbron) është një e kombinuar me dy udhë hekurudhore dhe carriageway dyfishtë Ura-tunel nëpër ngushticën Øresund.

Ura lidh Suedia dhe Danimarka, dhe kjo është rruga e gjatë dhe urë hekurudhore në Evropë. Ura Øresund gjithashtu lidh dy zonat kryesore metropolitane: ato të kryeqytetit danez i Kopenhagenit dhe të qytetit të mëdha suedeze e Malmö. Për më tepër, Ura Øresund lidh rrjetin rrugor të Skandinavisë me ato të Evropës Qendrore dhe Evropës Perëndimore.

Rruga ndërkombëtare evropiane E20 kalon kjo urë tunel-me anë të rrugës, dhe të linjës hekurudhore Öresund përdor hekurudhore. Ndërtimi i Link Belt Madh Fikse - e cila lidh Zealand të Funen dhe andej në Gadishullin Jutland - dhe Ura Øresund kanë lidhur Perëndimore dhe Qendrore në Skandinavi. Ura Øresund ishte projektuar nga praktika Daneze arkitektonike dissing + Weitling.

Arsyetimi për shpenzimet shtesë dhe kompleksitetit të lidhura me hapje një tunel për një pjesë të rrugës - jo thjesht rritjen atë pjesë të urës - ishte për të shmangur ndërhyrë me linjave ajrore nga afër Aeroportit Ndërkombëtar të Kopenhagës, dhe gjithashtu për të siguruar një kanal të qartë për anijet në mot të mirë apo i keq, dhe për të parandaluar floes akull nga bllokimi i ngushtë. Ura Øresund kalon kufirin midis Danimarkës dhe Suedisë, por në përputhje me Marrëveshjen Shengen dhe Bashkimi Nordik Pasaporta, nuk janë zakonisht ka inspektime pasaportë. Ka kontrolle të rastit doganore në kabinat e pagesave hyrje për të hyrë në Suedi, por jo për të hyrë në Danimarkë.

Ura Øresund mori 2002 Outstanding IABSE Struktura Award.

Historia

Ndërtimi i Urës së Øresund filloi në vitin 1995, dhe u përfundua 14 gusht 1999. Princi i kurorës Frederik i Danimarkës dhe Crown Princesha Victoria e Suedisë u takuan në mes të rrugës nëpër urë tunel-për të festuar përfundimin e tij më 14 gusht 1999. Përkushtimin e saj zyrtar u zhvillua më 1 korrik 2000, me Mbretëresha Margrethe II, dhe Mbreti Carl XVI Gustaf si pritës dhe zonjë e ceremonisë. Ura-Tuneli është hapur për komunikacion publik më vonë atë ditë. Më 12 qershor 2000, dy javë para përkushtim, 79.871 vrapues konkuruan në një maratonë e gjysmë (suedisht: Broloppet, Danish: Broløbet, Run Bridge) nga Amager, Danimarka, në Skåne, Suedi.

Përkundër dy pengesat orarit - zbulimin e bombave të pashpërthyera 16 Luftën e Dytë Botërore shtrirë në seafloor dhe një segment pa dashje anon tunelit - ura-tuneli përfundoi tre muaj përpara afatit.

Fillimisht, kalimi nuk është përdorur sa më shumë siç pritet, ndoshta për shkak të tarifave të larta. Që nga viti 2005, ka pasur një rritje të shpejtë në trafik. Kjo mund të jetë shkaktuar nga danezëve blerjen e shtëpive në Suedi - të përfitojnë nga çmimet e shtëpive të ulëta në Malmö - dhe Commuting për të punuar në Danimarkë. Në vitin 2008, për të kaluar nga kostoja e makinave DKK 295, 325 korona, ose 36,30 €, edhe pse ulje deri në 75% janë në dispozicion për përdoruesit e rregullt. Në vitin 2007, pothuajse 25 milionë njerëz udhëtuan mbi Ura Øresund: 15.2 milion me makinë dhe autobus, dhe 9.6 milion me tren. Deri në vitin 2009, kjo shifër ishte rritur në një total prej 35.6 milion udhëtarëve nga, trajneri makinë apo me tren.

Ura

Në 7.845 m, ura e mbulon gjysmën e distancës në mes Suedisë dhe ishullin daneze të Amager, kufirin midis dy vendeve duke u vendosur 5,3 km nga fundi suedeze. Struktura ka një masë të 82.000 ton dhe mbështet dy hekurudhave poshtë katër korsi në një tra horizontal horizontale shtrirë përgjatë gjithë gjatësisë së urës. Në të dy qasjet në tre seksione kabllor, qëndroi urë, tra horizontal është i mbështetur në çdo m 140 prej kalatave konkrete.Dy palë të lirë në këmbë kabllo mbështetjen kullat janë 204 m të lartë duke i lejuar anijeve 57 m të dhomës kokën nën hapësirë ​​kryesore. Edhe kështu, kapitenët e anijeve më të preferojnë të kalojnë nëpër ngushticën e pa pengesa Drogden mbi tunelit Drogden. M 491 e saj kabllor, qëndroi hapësirë ​​kryesore është më i gjatë i këtij lloji në botë. Një dizajn tra horizontal dhe kabllo, qëndroi u zgjodh për të siguruar ngurtësi e nevojshme për të kryer trafikun e rëndë hekurudhor, dhe gjithashtu për t'i rezistuar grumbullimeve të mëdha akulli.

Transporti hekurudhor

Publik transportit hekurudhor sistem është i drejtuar bashkërisht nga SJ suedeze dhe daneze nëpërmjet DSBFirst në një komision nga Skånetrafiken dhe kompani të tjera të trafikut qarkut (që gjithashtu shesin bileta) dhe agjencisë daneze transportit. Një seri të dyfishtë të tensionit të trenave të rinj janë zhvilluar të cilat e lidhin zonën e Kopenhagenit me Malmo dhe jugore Suedia deri në Gothenburg dhe Kalmar në oraret e zgjedhur. SJ veprojnë trenat X2000 dhe ndërqytetor mbi urë me lidhje të Gothenburg dhe Stokholm. DSB veprojnë trena të Ystad që lidhin direkt në një traget për Bornholm. Aeroporti i Kopenhagës në Kastrup është shërbyer nga stacioni i trenit e saj të afërta me kryeurë perëndimore. Trenat veprojnë çdo 20 minuta gjatë kalimit dhe një herë një orë gjatë natës në të dy drejtimet. Një çift shtesë të Øresundstrains janë operuar në orë e pikut, dhe 1-2 orë në dhe drejtimin SJ trenat dhe DSB trena çdo orë të tjera. Trenat e mallrave të përdorë gjithashtu edhe kalimin.

Seksioni hekurudhor është e dyfishtë të ndjekur matës standard (1435 mm, 4 ft 81 / 2 in) dhe të aftë për të lartë përshpejton deri në 200 kilometra në orë (120 mph), por më ngadalë në Danimarkë, veçanërisht në pjesën e tunelit. Ka pasur sfida në lidhje me ndryshimin në elektrifikimin dhe sinjalizimit në mes të rrjeteve hekurudhore daneze dhe suedeze. Zgjidhja e zgjedhur është që të kaloni sistemin elektrik, nga 15 kV suedeze, 16.7 Hz në danisht 25 kV, 50 Hz AC drejtë përpara kryeurë lindore në Lernacken në Suedi. Linja është sinjalizuar në përputhje me sistemin standard suedez të gjithë gjatësinë e urës. Në Peberholm, linjë switches për të sinjalizuar danez i cili vazhdon në tunel. Suedia shkon hekurudhat me dorën e majtë trafikut dhe Danimarka me të djathtë të trafikut. Fillimisht, kaloni është bërë në Stacionin Malmö Qendrore, e cila ishte një kufi në atë kohë. Për të mundësuar nëpërmjet-running trenat pas përurimit 2010 e lidhjes qytetit Malmö tunelit, një mbikalimi janë ndërtuar në veri të Malmö (në Burlöv) që kalon dy gjurmët shkon në veri në bazë të dy jug-lidhur. Rrjeti i hekurudhave në Malmö duke përdor standardin danez.

Shpenzimet

Kostoja për ndërtimin Connection Øresund gjithë, duke përfshirë edhe autostradës dhe lidhjet hekurudhore në tokë, u llogarit në DKK 30.1 billion (~ US $ 5.7bn) në bazë të indeksit të çmimit të vitit 2000, me koston e urës paguar përsëri nga 2035. Në vitin 2006 Suedi filloi të shpenzimeve të mëtejshme kr 9.45 billion mbi tunelit qytetit Malmö si një lidhje hekurudhore të reja për ura, përfundoi në dhjetor 2010.

Lidhja do të jenë tërësisht financohet përdoruesit. Pronari i kompanisë është në pronësi gjysmën nga qeveria daneze dhe gjysma nga qeveria suedeze. Kjo kompani ka marrë pronari kredi të garantuara nga qeveritë për të financuar lidhjen, dhe tarifat e përdoruesve janë të ardhurat vetëm për kompaninë. Pas rritjes së trafikut, këto tarifa janë të mjaftueshme për të paguar interesin dhe të fillojë kthimit të kredisë, e cila pritet të marrë rreth 30 vjet.

Taksapaguesve nuk kanë paguar për urës dhe tunelit. Megjithatë, paratë e taksave ka qenë përdorur për lidhjet e tokës. Sidomos në anën e Danimarkës, lidhjen e brendshme të përfitojnë toka ka, kryesisht lidh aeroportin me rrjetin hekurudhor.Qyteti Malmö Tuneli i ka të mirën e lidh pjesën jugore të qytetit të brendshme të rrjetit hekurudhor dhe trenave lejuar shumë më tepër për dhe nga Malmö.