Ura e Beratit (Goricës)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Ura e Beratit (Goricës)

Ura e Goricës ndodhet në qytetin e BeratitShqipëri. Ura e goricës është një nga më të vjetrat në vend, njëkohësisht llogaritet dhe monument kulturë. Ura është ndërtuar që në shekullin XVIII. Ajo ka qenë fillimisht prej druri. Më pas, në vitin 1780, në kohën e Ahmet Kurt Pashës ajo u ribë me gurë. Sipas dokumentacioneve të shkruara arkivore, Ura pati një rindërtim thuajse të plotë gjatë viteve 1920-1930. Ajo ka një gjatësi 129.3 metra dhe gjerësi 5.3 metra. Përbëhet nga 7 harqe të cilat kanë hapësira që lëvizin nga 9 deri në 16.7 metra. Siç mund ta dini, lidh lagjen Goricë me pjesët e tjera të Beratit dhe rrugën e Këlcyrës. Lartohet deri në 10 metra mbi shtratin e Osumit.

Nje histori mbi ndertimin e fundit te ures. Ne 1927 ndertimi i ures iu besua nga qeveria e asaj kohe nje ndertuesi te ri nga Italia i cili pasi kreu punimet vetem per njeren kembe te ures ,nga mungesa e eksperiences nuk po vazhdoonte me tej ne ngritjen e harqeve te ures.Ne kete kohe ketij inxhinieri i shkoi ne ndihme mjeshtri oparak Hamza Molla nga fshati Gjonbabas(Korce)per ndertimin e harkut te pare te ures.I befasuar nga zotesia e mjeshtrit ,inxhinieri kerkoi qe tia besonte ndertimin e ures dhe vete te largohej ne itali.Ai i rekomandoi qe kjo pune ti besohej kryemjeshtrit Mahmut Belul Lekasi,i cili se bashku me Hamzain dhe mjeshtra te tjere nga Opari e perfunduan ndertimin ures brenda vitit 1927.