Urrejtja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Urrejtja është emocion njerëzorë që paraqitet si efekt i agresivitetit të mbledhur kundër një personi ose ndonjë grupi të shoqërorë (Popujve, pakicave, etj.).

Kur urrejtja i drejtohet pa marr parasysh motivet dhe paprekshmërinë e të urrejturit atëherë flitet për urrejtje qorre. Kjo urrejtje dallon nga urrejtja që rrjedhë i arsyetim i inatit. Shpesh inatosja me kalimin e kohës mblidhen dhe shpërthejnë nga një shkak i pavend në urrejtje. Mirëpo ato edhe pa vetëdije mund të mblidhen dhe të përpunohen më tej në mënyrë shpirtërore ashtu që më vonë shpërthej me vend e pa vend. Urrejtja është një ndjenje perbuzjeje shume e madhe,ndaj një personi,ose diçkaje! I përket si perfundim një deshire shkatarrimi te objektit (person ose diçka),për te cilin ndjejme neveri dhe hakmarrje. Urrejtja shume here është konsideruar si një reaksion paragjykimi i ashtuquajtur "teper i drejte per ata qe e japin" ndaj një situate te krijuar nga njerëzit ose mjedisi qe na rrethon. Dhe pasi e marrim si te tille na duket e drejte te urrejme dhe na duket normale te reagojme dhe te bejme keq! Por ne te vertete kjo lloj sjelljeje është gjykuar nga shume analiste dhe psikologe si diçka jo e drejte,e vjeter dhe teper paragjykuese.Urrejtja është e lindur dhe e percjelle nga shume epoka dhe është prezantuar gjithmone ne kendveshtrimin e një reagimi te tmerrshem,shkatarrues dhe një marrje lirie te tjetrit. Megjithate ne civilizimin e sotem,urrejtja konsiderohet pak me negative sesa konsiderohej me pare! Ne fjalorin tone te perditshem...."te urresh" është një gjendje inati,e justifikuar ose shpjeguar nga një reaksion te pakontrollueshem ndaj një situate ose një personi,i cili ka bere një "gabim te papranueshem",nga ana e atij qe urren!