Jump to content

Uruk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qyteti i Urukut ishte një nga qytetet më të mëdha dhe më të rëndësishme në lashtësinë mesopotamike. Uruku ishte një qytet i lashtë i cili ndodhej në bregun e lumit Eufrat, në territorin e sotëm të Irakut. Ky qytet është i njohur për historinë dhe kulturën e tij të pasur, dhe është përmendur në shumë tekstet e lashta mesopotamike.

Uruku daton nga periudha e lashtë e lashtë, fillimisht u themelua rreth vitit 4500 p.e.s. dhe u zhvillua në një qytet të madh dhe të zhvilluar rreth vitit 3800 p.e.s. Në kohën e saj më të ndritshme, Uruku ishte një qendër e rëndësishme ekonomike, politike dhe kulturore. Qyteti kishte një sistem kompleks urbanistik dhe kaq të organizuar që disa nga strukturat e tij arkitekturore janë studiuar edhe sot e kësaj dite për mësimet që japin për kohën e lashtë.

Uruku ishte gjithashtu i njohur për tempujt e tij të mëdhenj dhe komplekset e tempujve të dedikuar për hyjnitë mesopotamikë. Tempulli i Inannasë, një nga hyjni mesopotamike më të rëndësishme, ndodhej në Uruk dhe ishte qendër e njohur e adhurimit dhe festave të lashta.

Përveç kulturës dhe arkitekturës së tij të pasur, Uruku ka qenë vendi i ngjarjeve të rëndësishme historike, duke përfshirë ngjarjet e njohura nga Epika e Gilgameshit, ku mbreti Gilgamesh udhëton nga qyteti i tij i Uruksit në kërkim të pavdekësisë dhe sensit të jetës.

Sot, qyteti i vjetër i Uruksit është një sit i rëndësishëm arkeologjik, dhe shpërthimet arkeologjike kanë zbuluar shumë informacione të rëndësishme rreth lashtësisë mesopotamike dhe qytetit të Uruksit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]