Jump to content

Ushqimi i ngrirë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ushqimi i ngrirë apo ushqimi i friguar janë pemë e perime a produkte tjera të cilat për të pasur një qëndrueshmëri më të madhe ngrihen.

Perime para se të ngrihen zakonisht zhyten në ujë të nxehtë. Kjo nxehtësi shkatërron një pjesë të vitaminave dhe një pjesë e mineraleve shpërlahet me ujin. Si do që të jetë humbjet janë shumë më të vogla se tek konservat. P.sh humbjet e vitaminës C varësisht nga produkti sillen nga 10 deri 70 për qind nëse ato mbahen 1 vit në temperaturë -18 C

Pas shkrirje së këtyre ushqimeve, sasia e shkrirë duhet të përdoret gjithsesi, sidomos e mishit. Sasia e mbetur nuk bënë të ngrihet përsëri.