Uzina e Bakrit Rubik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Uzina e Bakrit Rubik ishte krenaria e industrisë shqiptare, aty ku prodhohej bakri i pasur shqiptar, e më pas merrte udhë për të prodhuar telin e Shkodrës, por dhe ku çdo vit afro 1, 5 kv ar në linkota dërgohej për në bankën e Shtetit.

Industria e bakrit në vend prodhonte çdo vit:

1 milion ton mineral bakri e piriti

50 mijë tonë koncetrat bakri

12-15 mijë ton bakër elektrolitik

8 -10 mijë ton tela dhe kabllo

20-25 mijë ton acid sulfurik

3-4 mijë ton tunxhe dhe bronze, etj

12 mijë të punësuar

1,5-2 milion dollarë neto përfitoheshin nga metalet e çmuara

1 ton bakër për 200 banorë realizonte Shqipëria