Uzina e baterive në Berat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ish-Uzina e Baterive ka ushtruar veprimtarinë si uzinë shtetërore për afro 17 vjet, me destinacion prodhimin e baterive për makinat dhe mjetet lundruese ushtarake, ku lënda e parë e përdorur ka qenë plumbi dhe acidi sulfurik. Ndërkohë që janë përdorur edhe elementë të tjerë si sulfat plumbi e kripëra të cianurit. Kjo uzinë kryente shkatërrimin e baterive të vjetra, për të kaluar më pas në procesin e riciklimit dhe formimit të baterive të reja. Deri në vitin 1985 në këtë uzinë ka funksionuar një aparaturë filtrimi, që përdorej për kapjen e grimcave të plumbit që minimizonin në këtë mënyrë ndotjen e zonës, që nuk ishte e banuar, por pas djegies së këtij impianti në vitin 1997, ndotja në këtë territor shkatërroi edhe frutikulturën dhe brezin e gjelbër, që ndante dikur uzinën me qytetin. Pas vitit 1997 deri në vitin 2008 në këtë uzinë është kryer privatisht shkrirja dhe riciklimi i baterive, duke ndotur qytetin në një rreze 500-700 metër nga pika fundore e uzinës.