Vëllezërit Grim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Vëllezërit Grimm kanë lindur në 1785 (Jakobi) dhe 1786 (Wilhelm) në Hanau, pranë Frankfurtit. Gjimnazi ku kane marrë pjesë në Friedrichs Kassel dhe më pas studioi ligjin në Universitetin e Marburg. Ishin nxënësit e famshëm juristi gjerman Friedrich Carl von Savigny, e cila reworked mendimit dhe studimet e metodologji të shkencës juridike. Nga 1837-1841, ai u bashkua me pesë shokët e profesorëve në Universitetin e Göttingen për të protestuar kundër shfuqizimin e kushtetutës liberale e shtetit të Hanover nga mbreti Augustus Ernest I. Ky grup u bë i famshëm në të gjithë Gjermaninë nën emrin Die Göttinger Sieben (Shtatë të Göttingen). Pas protestës, të gjitha shtatë mësuesit ishin shkarkuar nga postet e tyre universitare dhe disa prej tyre ishin edhe deportohen. Publike dhe akademi në Gjermani, megjithatë, u mblodhën me forcë në favor të Grimm dhe kolegët e tyre. Wilhelm vdiq në vitin 1859, vëllai i tij Jakobi e vjetër në 1863. Janë varrosur në varrezat e St.Matthäus Kirchhof në Schöneberg, një distrikt i Berlinit. Grimm ka ndihmuar për të formuar opinionin publik demokratik në Gjermani dhe janë konsideruar paraardhesit e lëvizjes demokratike gjermane, revolta e të cilit u pengua nga bloodily atëherë Mbretëria e Prusisë në 1848.