Vaksina e poliomielitit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pika të Poliomelitit.

Vaksina e poliomielitit është vaksina që përdoren për të parandaluar poliomielitin (polio). Përdoren dy lloje: një poliovirus i inaktivuar i dhënë me injeksion (IPV) dhe një poliovirus i dobësuar i dhënë nga goja (OPV). Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon që të gjithë fëmijët të vaksinohen plotësisht kundër poliomielitit. Dy vaksinat kanë eliminuar poliomielitin nga pjesa më e madhe e botës dhe kanë reduktuar numrin e rasteve të raportuara çdo vit nga rreth 350.000 në 1988 në 33 në 2018.

Vaksinat e poliomielitit të inaktivizuara janë shumë të sigurta. Skuqje e lehtë ose dhimbje mund të shfaqen në vendin e injektimit. Vaksinat e poliomielitit oral shkaktojnë rreth tre raste të poliomielitit paralitik të lidhur me vaksinën për një milion doza të dhëna. Kjo krahasohet me 5.000 raste për milion që janë të paralizuar pas një infeksioni poliomielit. Të dy llojet e vaksinave janë përgjithësisht të sigurta për t'u dhënë gjatë shtatzënisë dhe tek ata që kanë HIV/AIDS, por përndryshe janë mirë. Megjithatë, shfaqja e poliovirusit qarkullues me origjinë nga vaksina (cVDPV), një formë e virusit të vaksinës që është rikthyer në shkaktimin e poliomielitit, ka çuar në zhvillimin e vaksinës së re orale ndaj poliomielitit të tipit 2 (nOPV2) e cila synon ta bëjë vaksinën më të sigurt dhe. duke ndaluar kështu shpërthimet e mëtejshme të cVDPV2.

Demonstrimi i parë i suksesshëm i një vaksine kundër poliomielitit ishte nga Hilary Koprowski në vitin 1950, me një virus të gjallë të dobësuar që njerëzit pinin. Vaksina nuk u miratua për përdorim në Shtetet e Bashkuara, por u përdor me sukses diku tjetër. Suksesi i një vaksine të poliomielitit të inaktivuar (të vrarë), e zhvilluar nga Jonas Salk, u njoftua në vitin 1955. Një tjetër vaksinë e gjallë e zbutur e poliomielitit u zhvillua nga Albert Sabin dhe hyri në përdorim tregtar në 1961.

Vaksina e poliomielitit është në listën e barnave thelbësore të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]