Jump to content

Varka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një motobarkë rekreative me një motor jashtë.

Një varkë është një mjet lundrimi i një game të madhe llojesh dhe madhësish, por përgjithësisht më i vogël se një anije, e cila dallohet nga madhësia, forma, kapaciteti i ngarkesës ose pasagjerëve ose aftësia e saj për të transportuar varka.

Varkat e vogla zakonisht gjenden në rrugët ujore të brendshme si lumenj dhe liqene, ose në zonat e mbrojtura bregdetare. Megjithatë, disa varka, si ajo e balenave, ishin të destinuara për përdorim në një mjedis në det të hapur. Në termat moderne detare, një varkë është një anije mjaft e vogël për t'u transportuar në një anije.

Varkat ndryshojnë në proporcion dhe metoda ndërtimi me qëllimin e tyre të synuar, materialet e disponueshme ose traditat lokale. Kanoet janë përdorur që nga kohërat parahistorike dhe mbeten në përdorim në të gjithë botën për transport, peshkim dhe sport. Varkat e peshkimit ndryshojnë shumë në stil, pjesërisht për t'iu përshtatur kushteve lokale. Artizanat argëtuese të përdorura në shëtitjet me varkë rekreative përfshijnë varkat e skijimit, varkat ponton dhe varkat me vela. Varkat e shtëpisë mund të përdoren për pushime ose për qëndrim afatgjatë. Çakmakët përdoren për të lëvizur ngarkesat në dhe nga anije të mëdha që nuk mund të afrohen pranë bregut. Varkat e shpëtimit kanë funksione shpëtimi dhe sigurie.

Varkat mund të lëvizen nga fuqia punëtore (p.sh. varkat me vela dhe varkat me vozitje), era (p.sh. varkat me vela) dhe motorët e brendshëm/jashtë (përfshirë benzinën, naftën dhe elektricitetin).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]