Varka patrulluese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fateh, një anije patrullimi në det të hapur e klasit Diciotti në shërbim të Marinës irakiane.

Një varkë patrullimi (e referuar edhe si mjet patrullimi, anije patrullimi) është një anije relativisht e vogël detare e projektuar përgjithësisht për mbrojtjen bregdetare, sigurinë kufitare ose zbatimin e ligjit. Ka shumë modele për anijet patrulluese, dhe ato përgjithësisht variojnë në madhësi. Ato mund të operohen nga marina, rojet bregdetare, policia ose doganat e një kombi dhe mund të jenë të destinuara për mjedise detare ("ujë blu"), grykëderdhje ("ujë jeshil") ose lumë ("ujë kafe").

Sipas emrit të tyre, varkat patrulluese përdoren kryesisht për të patrulluar zonën ekskluzive ekonomike të një vendi (EEZ), por ato mund të përdoren gjithashtu në role të tjera, si kundër kontrabandës, antipiraterisë, patrullave të peshkimit, zbatimit të ligjit të imigracionit ose kërkimit. shpëtim. Në varësi të madhësisë, organizimit dhe aftësive të forcave të armatosura të një kombi, rëndësia e anijeve patrulluese mund të variojë nga anijet e vogla mbështetëse që janë pjesë e një roje bregdetare, deri te anijet flamurë që përbëjnë shumicën e flotës së marinës. Madhësia e tyre e vogël dhe kostoja relativisht e ulët i bëjnë ato një nga anijet detare më të zakonshme në botë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]