Veperimtaria e giuseppe garibaldi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Giuseppe Garibaldi të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


  • i.

Garibaldi është quajtur "Hero i dy botëve" për shkak të operacioneve të tij ushtarake në Brazil, Uruguaj dhe Evropë. Ai personalisht urdhëroi dhe luftuan në shumë fushata ushtarake që përfundimisht çuan në bashkimin italian. Garibaldi u emërua i përgjithshëm nga qeveria e përkohshme e Milanos në 1848, i Përgjithshëm i Republikës Romake në 1849 nga Ministri i Luftës dhe udhëhoqi Ekspeditën e Mijëve me emër dhe me pëlqimin e Victor Emanuel II. Fushata e tij e fundit ushtarake u zhvillua gjatë Luftës Franko-Prusiane si komandant i Ushtrisë së Vosges.

Garibaldi ishte shumë popullor në Itali dhe jashtë vendit, me mbulim të jashtëzakonshëm ndërkombëtar të medias në atë kohë. Shumë nga intelektualët më të mëdhenj të kohës së tij, si Victor Hugo, Alexandre Dumas dhe George Sand, e mbuluan me admirim. Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara e ndihmuan atë shumë, duke i ofruar atij mbështetje financiare dhe ushtarake në rrethana të vështira. Në tregimin popullor të tregimit të tij, ai është i lidhur me këmisha e kuqe të veshur nga vullnetarët e tij, Garibaldini, në vend të një uniforme. Sidoqoftë, intelektualë të tillë si Charles Baudelaire dhe Papa Pius IX patën një pikëpamje më të nuancuar të Garibaldit, duke kundërshtuar publicitetin e tij dhe, në rastin e Papës, duke e kundërshtuar politikisht.Garibaldi doli për herë të parë në Tunizi përpara se të gjejë rrugën për në Perandorinë e Brazilit. Njëherë atje ai mori çështjen e Republikës së Rio Grande do Sul në përpjekjen e tij për t'u ndarë nga Brazili, duke iu bashkuar rebelëve të njohur si Ragamuffins në Luftën e Ragamuffin.

Gjatë kësaj lufte ai u takua me Ana Ribeiro da Silva, i njohur zakonisht si Anita. Kur Ragamuffins u përpoq të shpallte një republikë tjetër në krahinën braziliane të Santa Catarina në tetor 1839, ajo u bashkua me atë në bordin e anijes së tij Rio Pardo dhe luftoi së bashku me të në betejat e Imbituba dhe Laguna.

Në 1841, Garibaldi dhe Anita u zhvendosën në Montevideo, Uruguaj, ku Garibaldi punoi si tregtar dhe mësues. Çifti u martua në Montevideo vitin e ardhshëm. Ata kishin katër fëmijë [9] - Menotti (i lindur 1840), Rosita (i lindur 1843), Teresita (i lindur në 1845) dhe Ricciotti (i lindur në 1847). Një kalorës i kualifikuar, Anita thuhet se e ka mësuar Giuseppe-n rreth kulturës gaucho të jugut të Brazilit dhe Uruguait. Rreth kësaj kohe, ai miratoi veshjen e tij të markës tregtare, e cila përbëhej nga këmisha e kuqe, ponço dhe sombrero të veshur zakonisht nga gauchos.

Garibaldi dhe njerëzit e tij që mbanin anije nga laguna e Los Patos në liqenin e Tramandahy gjatë Luftës së Rio Grande do Sul

Në 1842 Garibaldi mori komandën e flotës uruguane dhe ngriti një "Legjion italian" të ushtarëve të njohur si Redshirts, të cilët mbanin këmisha të kuqe, bluzë të modës, për Luftën Civile Uruguaiane. Ai i përafroi forcat e tij me një fraksion të përbërë nga Colorados uruguajan të udhëhequr nga Fructuoso Rivera, gjithashtu i përafruar me Unitarios argjentinas. Kjo fraksion mori mbështetje nga Perandoria franceze dhe britanike në luftën e tyre kundër forcave të ish-presidentit uruguajan Manuel Oribe, Blancos gjithashtu i përafruar me federalët argjentinas nën sundimin e Buenos Aires kaudillo Juan Manuel de Rosas.

Ai beri shume per italine per bashkimin e saj dhe sidomas per romen