Jump to content

Vladimir Dimitrov

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Galeria e Artit Vladimir Dimitrov në Kyustendil
Vladimir Dimitrov punon në Galerinë e Arteve të bukura Plovdiv

Vladimir Dimitrov — Maystora (Bullgarisht: Владимир Димитров — Майстора) (1 shkurt 1882 – 29 shtator 1960), ishte një piktor bullgar, njeri i skicave dhe mësues. Ai është konsideruar si një nga më të talentuarit e shekullit të 20-të të piktorëve bullgarë dhe ndoshta stilisti më i shquar në pikturën bullgare në epokën pas-luftës Ruso-Turke. Portretet e tij dhe kompozimet kanë ngjyra ekspresive dhe të gjalla, cilësi idealiste të imazhit, forcë të thellë simbolike dhe origjinalitet. Tema kryesore të cilën ai hulumton është marrëdhënia mes Njeriut dhe Natyrës. Edhe pse ai nuk e konsideron veten e tij fetar, ai e konsideron Natyrën si të qeverisur nga një shpirt suprem; ai tregon se qëllimi kryesor i pikturave të tij është që të ngre njeriun dhe njerëzimin, për ta sjellë atë më afër harmonisë, të përfaqësuar nga ky shpirt i gjithëpranishëm.

Vladimir Dimitrov ka lindur në Frolosh, pranë Kyustendil dhe filloi karrierën e tij si nëpunës. Në vitin 1903 ai u regjistrua në Shkollën e Vizatimit në të Sofjes ku ai u quajt Master (Maystora) për herë të parë. Në vitin 1922 ai u takua me Amerikanin John Vinç në Romë dhe i shiti atij shumë nga veprat e tij për vitet e ardhshme. Në periudhën e para dhe pas Luftës së Parë Botërore ai udhëtoi gjerësisht, vizitoi Rusinë, Italinë, Francën, Gjermaninë dhe SHBA-të. Pas tyre ai e kaloi pothuajse të gjithë jetën e tij në fshatin Shishkovtzi.

Vladimir Dimitrov është i famshëm jo vetëm për shkak të pikturave të tij, por edhe për shkak të stilit të jetës. Familja e tij ishte e varfër por edhe pasi ai u bë i famshëm, ai ishte duke u përpjekur për të dhënë të gjitha pronat e tij dhe të hollat, duke jetuar në varfëri dhe asceticism, i veshur me rroba të vjetra, kurrë pa u rruar dhe duke ngrënë vetëm ushqim vegjetarian. Kjo është arsyeja pse edhe kur qe gjallë, shumë njerëz besonin se ai ishte një shenjtor dhe treguan dashuri të madhe për të.

Vladimir Dimitrov ishte një artisti i shquar i cili përfshinte ngjyra të ndritshme brenda artit të tij dhe sot ne e konsiderojmë punën e tij artistike si një lloj fauvist më tepër se një strukturë expressioniste. Ai përdor dhe një gamë të gjerë të teknikave post-impresioniste, por veprat e tij mbajnë gjithmonë një bazë të fortë të lidhur me realitetin dhe ai përpiqet për të lehtësuar shumë nga figurat dhe kompozimet për t'i bërë ato të kuptueshme për një publik më të gjerë. Fuqia kryesore ekspresive nuk ka vjen nga qartësia e imazheve, por nga ngjyrat. Më shumë se 700 piktura të tij të vajgurit janë të ekspozuara në "Vladimir Dimitrov Art Gallery" në Kyustendil.

Maja Maystora në Ishullin Greenwich në Jug të Ishujve Shetland, Antarktida është emëruar për piktorin.

Angazhimi Social[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • 1910-1920: [1] e përhapur në Evropë në atë kohë. Gjatë kësaj periudhe (1912-1917), ai mori pjesë si "lufta piktor" në të dy Luftërave Ballkanike dhe Luftës së Parë Botërore.[1] Kjo është ndoshta për shkak të kësaj lufte përvojë që ai të bëhet i mbushur me frymën e Tolstoyanism.[1]
  • 1920-1930: krijon pikturë që tani quhet "bullgar Madonna".[2]
  • 1946: i bashkohet Partisë Komuniste.[3]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Assenova pohon se titulli origjinal të pikturës ishte e "Gruaja E Re nga Shishkovzi".
  2. ^ "Pasi kam paguar tim kuota për të besuar në "idealizëm," edhe pse më vonë në jetë, e kam pranuar vetëm vërtetë këndvështrim – Marxism-Leninism, dhe sa i përket artin tim – realizmit socialist."

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]