Vlamertinge

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vlamertinge është një fshat në krahinën belge të Fiandrave Perëndimore dhe një bashki e qytetit të Ypres. Qendra e fshatit Vlamertinge shtrihet vetëm jashtë qendrës së qytetit të Ypres, përgjatë rrugës kryesore N38 në qytetin e afërt të Poperinge.

Përveç qendrës së qytetit të vetë Ypres, Vlamertinge është lagja më e madhe e Ypresit. Në perëndim të Vlamertinge, përgjatë rrugës për Poperinge, është fshati Brandhoek.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dhënat më të hershme rreth Vlamertinge datojnë nga mesjeta. Në vitin 857 u ndërtua një kishë në Vlamertinge. Në 970 Ypres u shkatërrua dhe kisha e Vlamertinge djegur. Dokumenti më i vjetër, i njohur deri tani, që përfshin emrin Flambertenges, është vepër e vitit 1066. Baldwin V, Count of Flanders, gruaja e tij Adela dhe djali i tyre Baldwin, në këtë vepër i dhanë mallra kishës dhe kapitullit ) nga Sint-Pieters nga Lille. Këto mallra ishin, ndër të tjera, një e dhjeta e vendosur në Elverdinge dhe gjithashtu një e dhjeta e vendosur në Vlamertinge - "In territorio Furnensi, in villa Elverzenges, decinam unam ; Flambertenges decinam similiter unam".

Në Ancien Régime Vlamertinge ishte një "Heerlijkheid" i Veurne-Ambacht me 22 backlendings dhe pësoi shumë nga vrasjet e Ypres aty pranë.

Gjeografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlamertinge është 17 metra mbi nivelin e detit. Komuna gjithashtu kufizohet me Ypres në Lindje, Voormezele në Juglindje, Kemmel dhe Dikkebus në Jug, Reningelst në Jugperëndim, Poperinge në Perëndim, Elverdinge në Veri dhe Brielen në verilindje.

Zhvillimet demografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga viti 1487 deri 1697 ne shohim një rënie të madhe në popullatën e Vlamertinge. Shpjegimi më i besueshëm për këtë do të ishte Lufta e Tetëdhjetë Vjeçare në Shtatëmbëdhjetë Provinca.

Kuriozitetesh[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kisha e Shën Vedastit
 • Ish zyra e qytetit të Vlamertinge nga viti 1922, në stilin neo-flemisht të Rilindjes
 • Kështjella e Vlamertinge ose Kalaja du Parc u ndërtua në 1857-1858 me urdhër të Viscount Pierre-Gustave du Parc, pas një dizajn nga Joseph Schadde.
 • Në Vlamertinge ka një varrezë ushtarake britanike nga Lufta e Parë Botërore:
  • Brandhoek Military Cemetery
  • Red Farm Military Cemetery
  • Vlamertinghe Military Cemetery
  • Vlamertinghe New Military Cemetery
  • Railway Chateau Cemetery
  • Divisional Cemetery
  • Brandhoek New Military Cemetery
  • Brand Corner New Military Cemetery No.3
  • Hop Store Cemetery