Jump to content

Votimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Imazhi i votimit të referendumit për 22 Tetor 2006.

Votimi është një metodë me të cilën një grup, si p.sh. një mbledhje ose një elektorat, mblidhen së bashku për të marrë një vendim kolektiv ose për të shprehur një opinion zakonisht pas diskutimeve, debateve ose fushatave zgjedhore. Demokracitë zgjedhin mbajtësit e posteve të larta me votim. Banorët e një juridiksioni të përfaqësuar nga një zyrtar i zgjedhur quhen "përbërës" dhe zgjedhësit që zgjedhin të votojnë për kandidatin e tyre të zgjedhur quhen "votues". Ekzistojnë sisteme të ndryshme për mbledhjen e votave, por ndërsa shumë nga sistemet e përdorura në vendimmarrje mund të përdoren gjithashtu si sisteme zgjedhore, çdo që kujdeset për përfaqësimin proporcional mund të përdoret vetëm në zgjedhje.

Në organizatat më të vogla, votimi mund të ndodhë në mënyra të ndryshme: formalisht nëpërmjet fletëvotimit për të zgjedhur të tjerët, për shembull brenda një vendi pune, për të zgjedhur anëtarët e shoqatave politike, ose për të zgjedhur rolet për të tjerët; ose joformalisht me një marrëveshje të folur ose një gjest si një dorë e ngritur, ose në mënyrë elektronike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]