Jump to content

Vrykolakas

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekuivalenti grek i vampirëve sllavë / evropianë quhej "vrykolakas" që rrjedh nga termi sllave më i vjetër "vblk'b dlaka", që do të thotë "që vesh lëkurë ujku". Një tregim për këto krijesa u tha nga Flegoni, një i liruar që jetonte gjatë kohës së perandorit romak Hadrian. Rreth gjashtë muaj pas vdekjes së saj, Philinnon, vajza e Demostratus dhe Charito, ishte vërejtur të hyjë në dhomën e një të ftuari të ri me emrin Machates. Kur Charito e pyeti Machates të nesërmen në mëngjes për vizitorin e tij, ai pranoi se emri i vajzës ishte Philinnon. Pastaj u tregoi atyre aksesorët që kishte lënë pas: një unazë dhe një fashë gjiri. Prindërit i njihnin menjëherë objektet që i përkisnin vajzës së tyre të ndjerë. Natën tjetër, Philinnon përsëri erdhi në dhomën e Machates, por këtë herë, prindërit e saj, në ankth për ta parë atë, hynë brenda. Philinnon i qortoi ata për ndërprerjen e kohës së saj me Machates. Ajo ishte dhënë tri netë me të, por për shkak se ata ndërhynin, ajo do të vdiste përsëri. Para syve të tyre, trupi i saj përsëri u kthye në një kufomë.

Flegoni ishte një zyrtar i qytetit i thirrur për të mbajtur thashethemet e ringjalljes së Philinnon para se të përhapeshin në të gjithë qytetin. Pasi shqyrtoi varrin e saj, gjeti disa dhurata që ajo kishte marrë nga vizita e saj me Machates, por asnjë trup. Një njeri i mençur lokal këshilloi që trupi të digjej dhe të jepte ritualet e përshtatshme të pastrimit dhe ritet propituese të hyjnive.

Llogaritë e hershme të këtyre qenieve përshkruan ata që u ngritën nga të vdekurit për të marrë pjesë në biznesin e papërfunduar zakonisht me një të afërm ose një shoqëri të ngushtë. Kishte edhe tregime për ata që qëndruan për periudha të gjata kohore dhe madje edhe ata që shkuan në një vend tjetër, të martuar dhe me fëmijë të lindur.

Shndrrimi në një Vrykolakas

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kishte disa rrethana që predispozonin dikë që të bëhej vrykolakas. Së pari, një prind ose një bashkëpunëtor mund ta mallkonte individin në një mënyrë të ngjashme me Edipin kundër djalit të tij të padenjë. Edipi i kërkoi Tartarit të refuzonte të merrte djalin dhe ta çonte atë nga vendi i pushimit përfundimtar. Së dyti, një veprim i keq apo i pandershëm kundër një familjeje të tillë si vrasja e një vëlla apo vëllai i bashkëshortëve me një motër ose kunat. Së fundi, një vdekje e dhunshme ose varrosje e papërshtatshme mund ta predispozojë një të tillë të bëhet Vrykolakas.[1]

  1. ^ https://www.demonicpedia.com/demons/european-demons/vrykolakas/