Wara ningyo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kashima-sama në Yuzawa, Akita

Wara ningyo (Japonisht: 藁人形 që do të thotë “Kukull prej kashte”) janë një lloj popullor i katashiro[1] të bërë prej kashte. Wara ningyō më së shpeshti përshkruajnë njerëzit, por ato herë pas here bëhen në formë të kuajve ose kafshëve të tjera.

Bashkëveprimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wara ningyō janë përdorur gjerësisht si reparte kundër së keqes. Gjatë periudhës Heian, wara ningyō do të vendoseshin përgjatë anëve të rrugëve për mbrojtje nga murtaja. Shpresohej që shpirtrat e këqij që sollën sëmundje do të fikeshin në trupin e kashtës në vend të trupave njerëzorë që jetojnë. Më pas, kukulla prej kashte do të hidheshin në një lumë, e cila gjithashtu do të pastronte shpirtrat e këqij.

Wara ningyō janë pajisje popullore në një numër ritualesh të errëta. Ata janë të kombinuar me diçka nga marrësi i mallkimit, të tilla si një copë e flokëve. Kjo transformon kukullën në një zëvendësim për objektivin e synuar. Thonjtë e gjatë janë shtyrë përmes wara ningyō, duke dëmtuar subjektin, si dhe kukullën.

Ka rregulla specifike për krijimin e llojeve të ndryshme të wara ningyō. Këto detaje janë materialet që duhet përdorur, mënyra se si janë ndërtuar kukulla dhe objektet që duhet futur në to. Mund të jetë e vështirë për të gjetur materialet e nevojshme për të kryer mallkime. Artikujt e kërkuar nuk shiten në shumicën e dyqaneve. Sidoqoftë, disa uebfaqe shesin vegla për mallkimin që përmbajnë të gjitha sendet që mund t'ju nevojiten për të kryer një mallkim të caktuar, duke përfshirë një wara ningyō, thonjëza të gjata, një çekiç druri, mallkime para-shkruar me boshllëqe për emrin e marrësit dhe pajisje të tjera. Natyrisht, kryerja e ritualeve të tilla është e paligjshme.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Usi e costumi in Giappone
  2. ^ Marrur nga yokai.com