Wikipedia:Commons

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Das Commons-Logo

Wikimedia Commns u themelua më 7 Shtator 2004. Qëllimii i këtij projekti Wikimedia, është përmbledhja në një qendër e materialit elektronik (foto, video, muzikë si dhe tekste e lexuara) që gjendet i shpërndarë në të gjitha projektet Wikimedia.

Commons siç thamë më parë përdoret si qender e projekteve tjera. Në praktikë aty bartet materiali elektronik dhe pas bartjes mund të ndërlidhet me projektet tjera. Skedat në këtë projekt gjenden të prezentuara në galeri me tema të caktuara.

Disa të dhëna filliestare[Redakto nëpërmjet kodit]

Regjistrim në Commons[Redakto nëpërmjet kodit]

Për të ngarkuar një skedar në commons, ju nevojitet të jeni i regjistruar. Regjistrimi aty është sikurse në Wikipedia në gjuhën shqipe me një ndryshim se aty tani për tani është në disposicion vetem teksti në anglisht.

Wikimedia Commons[Redakto nëpërmjet kodit]

Commons ka skedarë mediatik, të cilat mund të paraqiten drejtpërdrejt në projektin tonë pa pasur nevojë të ngarkohen këtu. Të gjitha janë GFDL apo domen publik dhe mund të përdoren lirisht këtu. Po ashtu, nëse i ngarkoni skedarët tuaj në Commons, projektet e tjera të ngjashme mund t'i përdorin ato me të njëjtën lehtësi.

Shembull i lidhjes së figurës[Redakto nëpërmjet kodit]

Më anë të shembullit të lidhjes së figurës "Flamuri i Norvegjisë"

  • Si të kërkoj figurën e kërkuar?

Shko në Search Commons. Në kutinë kërkuese shkruaje "norway" ose me sakte "norway flag". zgjidh njerën prej faqeve që Google ka gjetur për ty, zakonisht e para është më pranë asaj çfarë ju kërkoni nëse e ke perdorur fjalen e duhur, dhe do te paraqiten disa imazhe ne mes tjerave edhe flamuri qe ti kerkone me emrin Flag of Norway.svg. Skedarët organizohen neper faqe por vetem si lehtesi sepse skedaret vete gjenden ne nje amzë te perbashket, ndersa fletet ne gjuhet e ndryshme referohen te keta skedare kur kane nevoje ti grupojne ato ne kategori te caktuara ne gjuhet e tyre.

Keta skedare konsiderohen sikur te ekzistonin ne projektin shqip prandaj edhe menyra e lidhjes eshte e njejte. Ne kete rast [[image:Flag of Norway.svg]] ose [[image:Flag of Norway.svg|Shpjegimi i Fotografise]] Pasi shpjegimi i skedareve ne Commons eshte anglisht, menyra e dyte preferohet sepse ty te jepet mundesija per te dhene nje shpjegim drejperdrejt ne faqen e artikullit edhe ata ne shqip.

Tashmë është krijuar dhe kategoria Kosova në projektin Commons. Mundet që të përdorni këtë kategori për figura që kanë të bëjnë direkt me Kosovën, ndërsa kategoria Albania ekzistonte që më parë.

  • Si të bëhet lidhja në vendin e deshiruar?

Figurën e gjetur në projektin Commons [[image:Flag of Norway.svg]] mund ta lidhni njëlloj si figurat tjera që gjenden në projektin tonë.

[[Figura:Flag of Norway.svg|100px|right]] do të na paraqesë:dhe[[Figura:Flag of Norway.svg|100px|right]] do të na paraqesë: