Wikipedia:Espacio de nombres Wikipedia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

" Ata kanë paraqitur si një sukses atë që është dështimi i qeverisë Generalitat katalanas dhe partisë së saj (duke iu referuar ish-qeverisë CiU, tani PDeCat). Dy nga tre katalanasit, të miturit nën moshë dhe të huajt, i kanë injoruar ato. " Më 9 nëntor, i njohur si 9-N, 2,344,828 njerëz - mbi moshën 16- vjeçare - morën pjesë në një sondazh jo të detyrueshëm mbi pavarësinë e Katalonjës. Me këtë deklaratë, një goditje aritmetike në shpinë, Soraya Sáenz de Santamaría dërgoi çështjen në Senat në Madrid. Zëvendëskryeministri i Spanjës, në rolin e saj si kujdestar i ortodoksisë kushtetuese, që do të thotë në Spanjë, do të thotë nacionalizëm, kalonte në heshtjen e zymtë të kryeministrit Mariano Rajoy në orët pas përfundimit të sondazhit.

Pas përuljes së tyre fillestare, aparati i Shtetit aktivizoi të gjithë makinën e tij gjyqësore. Dhe mediat. Dështimi katalanas, siç e konsideronin atë, u çuditërisht u ngrit në kategorinë e një krimi të një natyre djallëzore. Gjyqësia e votimit ishte gjithashtu ajo e procesit të ashtuquajtur katalan , mohimi i politikës dhe i vlerave demokratike. Spanja - me testosteronin e tij hispanike, siç përshkruhet nga autori spanjoll Unamuno - tregoi Katalonjën dhe botën se zakonet inkurajuese që kishin veshur historinë e saj nuk ishin ngrënë nga zakonet e kohës. Mas (së bashku me ministrat Ortega dhe Rigau) do të gjykohet si Presidenti i Katalonjës dhe emërtuar një heretik. Nuk ishte hera e parë që një president i Katalonjës do të gjykohej. Në historinë moderne Macià dhe Companys e paraprinë atë.

Macià Companys i Mas Në historinë e kohëve të fundit u përpoqën tre presidentë katalanas: Francesc Macià, Lluís Companys dhe Artur Mas

1927: Macià dhe Prats de Mollo komplot Në vitin 1926 Katalonia jetoi nën mbulesën e diktaturës së Primo de Rivera. Mancomunitat Katalonje ose Komonuelthi - trupi proto-autonom i krijuar në vitin 1914 - ishte mbyllur. Qeveria spanjolle, në ofensivë të plotë reaksionare, kishte lëshuar një persekutim sistematik dhe brutal të çdo shprehjeje katalane, qoftë politike apo kulturore. Në këtë kontekst Francesc Macià shpiku një plan për të çliruar Kataloninë: pavarësinë. Për muaj, ai kërkoi financim në Amerikë midis katalanasve që kishin bërë fatin e tyre atje. Ai arriti të grumbullojë mbi 8 milionë peseta, ekuivalent sot me 50 milionë euro. Ai krijoi një aparat të fuqishëm propagandistik klandestine, bleu armë dhe udhëzoi 500 vullnetarë të cilët do të iniciojnë revolucionin për pavarësi në rajonin e Pireneanit të La Garrotxa.

Judici a Macià

Francesc Macià, e drejtë, në gjyqin në Paris më 1927

Ëndrra romantike e Macias erdhi në asgjë. Ndërsa ata ishin gati të kalonin kufirin - në Prats de Molló - nipi i heroit italian Garibaldi, i cili kishte infiltruar vullnetarët, tradhtoi operacionin tek Il Duce Musolini. Xhandarët francezë e çaktivizuan komplotin dhe Macià dhe 16 liderë aktivistë të partisë Estat Català u arrestuan dhe u provuan në Paris. Franca nuk donte probleme me regjimet autoritare të Madridit dhe Romës dhe kështu përfundoi çështjen me një gjykim të shpejtë (20-22 janar 1927) dhe një vendim të Solomonit, një dënim simbolik. Që atëherë, figura e Maciës do të bëhej mitike dhe kjo do ta çonte atë të fitonte një fitore të madhe në zgjedhjet e para republikane. Më 14 prill 1931, ai restauroi qeverinë Generalitat të Katalonjës dhe u bë Presidenti i 122-të i saj.

1934: Kompani, ngjarjet e 6 tetorit Në vitin 1934, kishte pasur ndryshim të detit në shpërndarjen e forcave politike në Republikë. Në Madrid, qeveria u qeveris nga një aleancë e krahut të djathtë që mblodhi kapitalin borgjez, patronazhin bujqësor, klerin doktrinor dhe nacionalizmin më reaksionar dhe grotesk të spanjollit. Qeveria në Madrid kreu një operacion për të ngacmuar dhe rrënuar sundimin katalanas në shtëpi, me referenca të vazhdueshme për luftën dhe pavarësinë e Kubës (1898). Një skenar me kërcënime dhe konflikte inflamatore nxitur me qëllim nga Madridi, me qëllim të provokimit të rënies së kabinetit katalanas dhe rënies së qeverisë së Generalitat . Në këtë kontekst të krizës, Companys reagoi me rimëkëmbjen e shpirtit republikan - në të dyja Katalonasit dhe në spanjisht - duke shpallur shtetin katalanas brenda Republikës Federale të Spanjës.

Qeveria spanjolle mobilizoi ushtrinë dhe Barcelona, ​​në atë të 6 tetorit, u bë një fushë beteje. Ndërhyrja ushtarake dhe represioni pasues çuan në 74 të vdekur, 252 të plagosur dhe 3,400 të burgosur. Presidenti Companys dhe kabineti i tij u arrestuan, u përpoqën dhe u dënuan me 30 vjet burg. Një shpërthim i testosteronit hispanik diametralisht kundërshtuan kuptimin e mundësisë së politikës franceze. Generalitat u zbrazur fjalë për fjalë jashtë dhe u shndërrua në një relike mesjetare. Midis 1934 dhe 1936 - bienni i zi - të gjitha politikat sociale katalane u pezulluan. Në burg, kompanitë do të arrinin një qëndrim mitik që ushtrimi i politikës e kishte mohuar. Dhe në vitin 1936 Katalonia u bë varri i së drejtës spanjolle dhe Companys fitoi në mënyrë demokratike zyrën e lartë të presidentit.

Companys a la presó

Kompani dhe ministrat e tij, të arrestuar pas ngjarjeve të tetorit 1934

1940: Kompani, gjykimi i Catal o n i a Martial gjykata Companys meriton një kapitull veç e veç. Arrestuar në mërgimin francez nga ushtria okupatore dhe dorëzuar në policinë e Frankos, gjykimi dhe ekzekutimi i Shoqërive nga një skuadër zjarri janë kulmi i nacionalizmit të tërbuar spanjoll në luftën e shkatërrimit të Katalonjës. Ai u akuzua për rebelim dhe sulm, paradoksalisht, nga ata që mbanin armët dhe u rebeluan, duke shkaktuar një luftë civile tragjike. Vetëm në Katalunjë, një vend me 2 milionë banorë, kishte 90,000 të vdekur dhe 500,000 të mërguar. Shoqëruesit, të cilët midis 1936 dhe 1939 kishin ushtruar politikë me ngritje dhe ngritje duke gërryjtur figurën e tij, përfundimisht fituan statusin mitik të një dëshmori. Ai është i vetmi president i zgjedhur në mënyrë demokratike në historinë evropiane që është ekzekutuar nga një skuadër pushimi.

2017: Mas, hulumtimi 9-N : kutitë e votimit të kartonit "Ne meritojmë të humbasim Kataloninë. Kjo shtyp i ndyrë i Madridit është duke bërë të njëjtën punë si me Kubën. Ata thjesht nuk e kuptojnë. Kjo është mentaliteti barbarian kastilian, trurin e tyre ballsy - ata kanë testikujt në kafkat e tyre, në vend të lëndës gri. "Ky fragment nga autori spanjoll Unamuno është nga një letër dërguar gazetarit, romancier dhe kritik letrar Azorín në 1907. Pas 110 vjetësh kuotimi është akoma i përkryer, dhe nëse mbajmë në mend se mediat e Madridit janë Divizioni i blinduar Brunetee fuqisë mediatike spanjolle, është krejtësisht e zbatueshme - me përjashtime të ndershme - për të gjithë klasën politike spanjolle. Gjyqi i Mas, Ortega dhe Rigau mund të shpjegohet vetëm nëpërmjet qëndrimit visceral që ka kryesuar politikën spanjolle, të paktën që nga pavarësia e Kubës. Hispanic dhe Hispanising implikimet reaksionare kanë qenë gjithmonë emëruesi i përbashkët në krizat midis Katalonjës dhe Spanjës.

Thjeshtimet e kryeministrit Rajoy, zëdhënësi i kryeministrit Soraya, apo gabimet e Prokurorit Publik - të cilët në konkluzionet e tij nuk e dinin se çfarë ishin akuzat apo sa kohë kërkonte për ndalimin e të pandehurve - janë tre shembuj, tre pak detaje, nëse ju pëlqen, se çfarë është natyra e vërtetë e procesit gjyqësor. Kundër Mas, Ortega dhe Rigau, do të thotë kundër anketës së popullit 9-N, që do të thotë kundër vullnetit demokratik të popullit të Katalonjës. Me pretekstin e ligjit dhe sundimin e ligjit - në një vend me 120,000 kufoma ende të shtrirë në varre masive që presin të zhvarrosen dhe të dinjitetshme me varreza të duhura - Spanja ka provuar dhe gjykuar Kataloninë dhe mandatin popullor të qytetarëve të saj. Ashtu si në Kubë, Filipine ose Puerto Riko, gjatë proceseve që do të çonin në pavarësi.

mas ortega rigau efe

Joana Ortega, Artur Mas dhe Irene Rigau gjatë gjykimit për fletëvotimin 9-N


Lajmet e tjera Puigdemont eviton urdhërarrestin spanjoll: ai e ka lënë Finlandën EXILE Puigdemont eviton mandatin e arrestimit spanjoll: ai ka lënë Finlandën El Nacional

Finlanda pranon se nuk e di ku është Puigdemont EXILE Finlanda pranon se nuk e di ku Puigdemont është El Nacional

Puigdemont dhe Gabriel planifikojnë ndërkombëtarizimin e çështjes katalane në Zvicër EXILE Puigdemont dhe Gabriel planifikojnë ndërkombëtarizimin e rastit katalanas në Zvicër El Nacional

Profesor i Universitetit Duke: "Liria e gjithsecilit është në rrezik" në rastin e gjykatës katalane TË BURGOSURIT POLITIKË Profesori i Universitetit Duke: "Liria e gjithsecilit është në rrezik" në çështjen e gjyqit katalanas El Nacional

De Zayas: "L'ONU podria mediar entre Catalunya i Espanya" ENTREVISTA De Zayas: "L'ONU podria mediar entre Catalunya i Espanya" Kampet Carlota

Unë ara què? Delikta, citacions i anys de presó CAS 1-O unë ara què? Delikt, citacions i