Wikipedia:Projekti Fjalori/K

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Disambig.svg
Gjendeni në njëren nga vitrinat paraqitëse të përmbjatjeve të faqeve Wikipedia:Projekti Fjalori. fresko përmbajtjen
Wikipedia
Projekti Fjalori

Wiktionary
Shiko për: K , në Fjalorin e gjuhës shqipe

Ky projekt është pjesë ndihmese për redaktorët e Wikipedia, Enciklopedia e Lirë dhe shërben që të mblidhen shprehjet nga lëmi të ndryshme të folura në ditët e përditshme dhe pas pastrimit të barbarizmave barten tekë Fjalori i gjuhës shqipe.
Vini Re! Ndër shprehjet dhe fjalët të shkruara më poshtë, ka dhe barbarizma dhe fjali që tregojnë për ndonjë veprim të caktuar dhe vetëm si të tilla e kanë kuptimin e plotë. Për këtë keni parasyshë që një shprehje përdoret në disa lëmi dhe shënimi i plotë i saj pas fjalës së parë - shërben për lidhje me kuptimin enciklopedik - është i mirëseardhur. P.sh. Akademia , Akademia e Shkencave, Akademia e Shkencave e Shqipërsë etj ...
.
Si funksionon?
Shtypeni shkronjën pranë numrave rendorë të seksioeve (titujve) dhe shkruajeni fjalën në fushën që do të hapet. Shtypeni Kryej ndryshimet me këtë edhe është bërë futja në regjistër. Paraqitja e ndryshimit bëhet vetëvetiu, në disa fleta që përdoren për sortime sipas lëndëve dhe sipas shkronjave.

Nëse dëshironi të shikoni ndryshimet e bëra në regjistrin e lëndës përkatëse kthehuni prapa. Kthimi nga ku keni bërë ndryshimin është i lehtë sepse në çdo fletë, lartë në anën e majtë (përfundi titullit të fletës) gjendet lidhja Wikipedia:Projekti Fjalori| pas së ciles pason lidhja për lëndën pjesë e së cilës është "shkronja"


Nëse dëshironi të shikoni ndryshimet e bëra në regjistrin e shkronjës përkatëse ju nevojitet të gjeni shkronjën përkatëse në faqen Wikipedia:Projekti Fjalori aty gjendet regjistri i plotë.

Lexo :Hape seksionin për germën :
A B C Ç D Dh
E E F G Gj H
I J K L Ll M
N Nj O P Q R
Rr S Sh T Th U
V X Xh Y Z Zh
Terminologji proesionale
W
Vitrinat e "Projekti Fjalori" sipas:
lëmive ABC-së[1]

Gjuhë dhe Letërsi
Arkeologjia
Arsimi
Baleti
Biznes
Ekonomia
Film
Fizika
Informatika
Interneti
Inxhenieria
Judikatura
Kimia
Komunikacioni
Kopshtaria
Kuzhina
Matematika
Mitologjia
Mjekësia
Muzika
Piktura
Gjeografia

A
B
C
Ç
D
Dh
E
E
F
G
Gj
H
I
J
K
L
Ll
M

N
Nj
O
P
Q
R
Rr
S
Sh
T
Th
U
V
X
Xh
Y
Z
Zh

Lista nga kjo lëmi:

Wikipedia:Projekti Fjalori/K/Lista

Lista tjera:

Papëve
Radio Televizioneve
Skulpturave
Aparateve elektrike
Aktorëve
Biografive
Drejtimeve muzikore
Elementeve të ndërtimtaris
Festave fetare
Festave ndërkombëtare
Filmave
Filmave shqip
Insekteve
Kafëshve
Këngëtarëve dhe grupeve shqiptare
Librave
Sporteve
Video lojrave
Automjeteve
Motove kombëtare
Lista e produkteve ushqimore
Lista e programeve për PC
Përvjetoreve historike
Shfaqjeve teatrale
Shteteve
Teknologjive
Universiteteve
Bimëve
Botuesve shqiptarë
Emrave shqiptarë (f)
Emrave shqiptarë (m)
Festave
Filmave
Bibliotekave
Lëmive
Personalitetve shqiptare
Shkrimtarëve shqiptar
Wikipedias

Gjuhë dhe letërsi

K

Folklorë

K

kabë - këmbë, kabtë - këmbët. [3]
kabull ndf. (or.) [3]
kaç, ft. kafshoj, kaçë - kafshuar, kaçin - kafshojë. [3]
kaçkavis ft. copëtoj, bëjë copë e grimë, dërmoj. [3]
kahër ~hri (or.) [3]
kail (kajil, kajl) i pandrysh. mb.fraz. "u bë i kail", është i gatshëm, u bind, ranoi, ra dakord. [3]
kaj - kah, nga. [3]
kajde ~dja ef. shm. ~ mënyrë; naze, "mos bân kajdepo ha!". [3]
kajkë ~a - kaike. [3]
kajmekam ~i em. shm. ~a (or.) [3]
kalavart (i, e) mb. i lëvarur, i lëshuar teposhtë. [3]
kâna - nga: kanka, qenka, "kâna rame pi ujë", paska rënë të pijë ujë. [3]
kandeis ft. bind, ia mbush mendjen. [3]
kapolle ndf. kruspull, tutël. [3]
karadyzen ~i em. shm. ~ (or.) lloj instrumenti si çiftelia por me katër tela. [3]
karaxhë ~a em. shm.~a (or.) [3]
karcell ~i em. shm. ~cejt, kacalec, karkalec. [3]
karpuz ~i em. shm. ~a (or.) shalqi. [3]
kastenile - kastile. [3]
katlajkë ~a ef. shm. ~a [3]
kat tesha (ni) [3]
katullaq ndf. përmbys, lëmuq (lëmsh) për tokë. [3]
kavajush ~i em. shm. ~a lloj zogu i vogël. [3]
kanxhi ft. mashtroj, gënjej; kenxhehet - mashtrohet. [3]
keskanxhor (koskanxhi) mb. (or.) [3]
këndëiske, në fjalinë: "tei ku këndëiske kështu?" ti kah po ia mësyejke kështu? ty si t´u mbush mendja kështu? [3]
këndi - këndej. [3]
kërklerë ~t em. shm. (or.) [3]
kërpullë ~a ef. shm. ~a këpurdhë. [3]
kit, kitë ndf. krejt, të gjitha. [3]
kjamet ~i em. shm. ~e (or.) dita e gjyqit të mbramë sipas dogmës fetare islame; pshtjellim. [3]
koçankë ~a ef. shm. ~a koçan, boçë. [3]
koçkë - klloçkë, kllukë, sqokë. [3]
koçkas (loja) me doçkë, loja me guxha. [3]
kokë - kokërr. [3]
kone - qenke. [3]
kopaçë ~a ef. shm. ~a kofshë. [3]
kopas ft. (sërb.) gropoj, rrëhmih, gërmoj, mih. [3]
kopiloj ft. mashtroj me dredhi (me kopili). [3]
kopralë ~a ef. shm. ~a pjesë (pllakë) e metaltë e mbyllur në formë koni të thyer, e cila i ngjitet hostenit në pjesën e tij të prapme, ndërsa në pjesën e përparme i ngjitet thumbi. Me koprale bujqit, duke lëruar tokën, e heqin heun që ngjitet për pllug apo për plorin e parmendës, ndërsa me thumbin e hostenit i thumbojnë qetë. [3]
koqitem finf. (or.) dalem, shtangohem. [3]
korse ldh. sikurse, gjoja se. [3]
koruplë ~a ef. shm. ~a kore, lëkurë, pemësh, lëvore. [3]
koshicë ~a ef. shm. ~a (sërb.) zgjua, koshere, korube. [3]
kot - këtë. [3]
krajë (në) në krye të ...; pas ...; krajët - kryet. [3]
krehi - ngrihuni, krehnje - ngriheni. [3]
krije - krye, kokë. [3]
krimë (i, e) - i, e ngrirë. [3]
kroe - krye, kokë. [3]
krryle (shtagë) mb. bastun, shkop me maje të lakuar, kërrutë. [3]
kto - këndon. [3]
kube ~bja ef. shm. ~ tufë, koft(or.) [3]
kudër - kundër. [3]
kudret ~i (kudretllëk ~u) mrekulli, fuqia e zotit. [3]
kuj (nuk va) - nuk jua quaj, nuk jua pranoj, nuk jua njoh, kuj - quaj.
kukalli vetë, lok. ndf. fillkat vetëm. [3]
kukulli - kungulli. [3]
kuli ~ja ef. shm. ~ fig. pezh. kudër, kuçkë, bushtër. [3]
kurkushnite - askush. [3]
kuvet - kuvendon. [3]
kymetli mb. (or.) [3]
kyvet ~i (kuvet ~i, kivet ~i) (or.) [3]
Arkeologji == K ==
Arësim

K

 • Kalendari
  1. ...
  2. Kalendari Gregorian - ose kalendari i ri, është kalendari që përdoret në botën perëndimore. Kalendari gregorian është një modifikim i kalendarit julian dhe e merr emrin nga papa Gregori XIII, i cili e miratoi në vitin 1582
  3. Kalendari Islamik - Ky kalendar – që është 11 ditë më i shkurtë se kalendari gregorian – nuk i pasonte sezonat (stinorët)
  4. Kalendari Julian - Kalendari Julian u përdor për herë të parë prej Julius Caesar dhe ishte në disa vende të botës deri më Shekullin XX akoma në përdorim. Ai u zëvendësua prej kalendarit gregorian
 • Kilo
  1. parashesë
  2. Kilogrami - njësi matëse e Sistemit SI për Masen
  3. Kilometri - (gr. χίλιοι= mijë dhe gr. μέτρον = matës, masë ) është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI
 • Kino
  1. ...
  2. Kino, edhe kinema, bioskopi apo filmteatri, është vendi ku shfaqën filmat
  3. Kinematografia - Veprimtari e përbashkët e krijuesve dhe prodhuesve të shfaqjeve të fotografive të lëvizëshme në medjume të ndryshme
 • Kimia
  1. Shkencë
  2. Kimia eshte shkenca ose me sakte ajo e dege e shkencave natyrore qe merret me studimin e ndertimit dhe vetive te materies dhe transformimeve te saj.
 • Koha
  1. Interval mes dy ngjarjeve
  2. Koha e përgjithshme e zgjatjes së projektit / total project time: koha e përgjithshme që shpenzohet nga fillimi deri në përfundim të një projekti të caktuar.
 • Kodiku
  1. ...
  2. Kodikët e Beratit - janë Beratinus 1 dhe Beratinus 2 dhe që të dyja gjenden në regjistrin Kujtesa e Botës.
 • Kompetenca
  1. ...
  2. kompetenca të mësuesit / teacher competencies : janë tërësia e njohurive, e aftësive dhe e qëndrimeve të nevojshme për të përmbushur profesionin e mësuesit.[4]
 • kriteri
  1. ...
  2. kriter vlerësimi / evaluation criteria : 1) standard përkundrejt të cilit një person, një grup, një procedurë ose një instrument mund të kontrollohet dhe të vlerësohet; : 2) faktorët që mbahen parasysh gjatë procesit të vlerësimit, p.sh. nga një agjenci akreditimi gjatë analizës së statusit të një institucioni arsimor për të përcaktuar nëse ai mund të akreditohet.[4]
 • Kultura
  1. Kulmi i një populli
  2. Kultura është tërësia e arritjeve të një populli dhe të gjithë njerëzimit në fushën e prodhimit dhe në zhvillimin shoqëror e mendor.
 • kurrikulumi
  1. ...
  2. kurrikulum/ curriculum: mund të përkufizohet plani i veprimit ose dokumenti i shkruar që përfshin strategjitë për arritje e qëllimeve të dëshiruara. Ky është pozicioni i Ralf Tyler dhe i Hilda Taba-s.[4]
   kurrikulum-i mund të përkufizohet në mënyrë të gjerë si gjithë përvoja shkollore dhe jashtëshkollore. Sipas këtij këndvështrimi gjithçka që ndodh në shkollë mund të përfshihet dhe të shihet nga këndvështrimi i kurrikulum-it. Ky përkufizim e ka prejardhjen nga përkufizimi i Dewey për përvojën dhe edukimin.[4]
   kurrikulum-i mund të vështrohet edhe në lidhje me lëndët mësimore dhe përmbajtjen e tyre. Në këtë rast përmbajtja e konceptit përfshin planin e lëndëve mësimore dhe përmbajtjen e tyre, që shkolla u ofron nxënësve për të marrë një certifikatë ose diplomë. Meqë shumica e sistemeve shkollore në Botë e kanë zhvilluar kurrikulum-in në kuadrin e lëndëve mësimore dhe të klasave të ndryshme ky është përkufizimi më i zakonshëm dhe më i përdorshëm.[4]
Balet == K ==
Fizikë

K

 • k
  1. 1...
  2. - shkurtese per shumfishin e SI-së kilo (k).
 • K
  1. 1...
  2. - simboli per Kelvin (K) - njësia matëse për temperaturën absolute.
 • Karno
  1. Cikli i Karnos -
 • Katoda
  1. 1...
  2. - elektroda negative.
 • Kilo
  1. 1...
  2. - shumfish i SI (Sistemi Internacional) me vlerën k = 1000
  3. Kilogrami - njesia matese e percaktuar per masën simboli kg
  4. km - shkurtese per kilometër; shumfish i metrit : 1 km = 1000m.
 • Koeficienti -
  1. 1...
  2. Koeficienti i veprimit të dobishëm -
 • Kondensimi -
  1. 1...
 • Konvekcion -
  1. Konvekcioni është transferimi i energjisë së brendshme brenda ose jashtë një objekti nga lëvizja fizike e një fluidi përreth që transferon energjinë e brendshme së bashku me masën e tij. Edhepse nxehtësia fillimisht transferohet midis objektit dhe fluidit me konvekcion, pjesa më e madhe e përçimit të energjisë vjen nga lëvizja e fluidit.
 • Konstanta -
  1. 1...
  2. Konstanta e gazeve ideale -
Film

K

Ekonomi

K

 • Kamata
  1. Vlere e shprehur në të holla (parà) për një kredi të marrë në shërbim.
 • Karburanti
  1. Cilësi e karburanteve - normë e përcaktuar nga organi kompetent lidhur me kualitetin, në përputhje me standardet e UE-së.[5]
 • Katastrofa
  1. Katastrofa teknologjike - nënkupton ç’rregullimin e shkaktuar nga avaritë e mëdha të përmasave të sistemeve - sistemi elektroenergjetik, teknologjia informative, transporti etj, si dhe pasojat masive që dalin nga produktet jocilësore të derivateve të naftës.[5]
 • Kapitali
 • Kërkesa
  1. Dukuri që në rastin më ekstrem rrjedh nga nevoja.
 • Kontabiliteti
 • Kredia
 • Kartëmonedha

Ko

 • Konsumatori
  1. Konsumatorë-konsumatorë - metodë eletronike për shit-blerje
  2. Konsumatorë-tregëti - metodë eletronike për shit-blerje
 • Korrupsioni
  1. (Corruption):Ka disa perkufizime te ndryshme te korrupsionit, nje prej te cileve eshte “Keqperdorimi aktiv apo pasiv i pushteteve te zyrtareve publike (te emeruar apo zgjedhur) per perfitime financiare apo te tjera private”.[6]
 • Kontrolli
  1. Kontroll, kontrolle (Control):Ka dy kuptime lidhur me menaxhimin dhe administrimin.[6]
  2. Kontrollet administrative (Administrative controls): Referuar procedurave dhe rrekordeve jo financiare te ministrive te cilat sigurojne perpuethshmeri me rregullat e aktiviteteve.[6]
  3. Kontrolli i brendshem (Internal control):Gjithe sistemi i kontrolleve te tjera dhe financiare, duke perfshire strukturen organizative, metodat, procedurat dhe auditin e brendshem, te ngritur nga menaxhimi brenda qellimeve te subjektit, per te asistuar ne drejtimin e biznesit dhe entit te audituar ne nje menyre ekonomike, eficiente dhe efektive, duke siguruar besnikeri per politikat e menaxhimit, ruajtjen e aseteve dhe burimeve, duke siguruar kujdes dhe plotesi te rekordeve te llogaritjes, dhe prodhimin e informacionit financiar dhe te menaxhimit te besueshem dhe ne kohe.[6]
  4. Kontrolli parandalues (ex-ante control,Preventive control): Ka kuptimin edhe te kontrollit paraprak dhe te vete kontrollit. Ky kontroll kryhet para kryerjes se veprimeve dhe eshte i projektuar qe te pengoje ndodhjen e ngjarjeve te padeshirueshme ose te dobesoje gabimet dhe parregullsite. Mekanizmi me tipik i ketij kontrolli, ne kontrollin financiar eshte sistemi i nenshkrimit te dyfishte dhe kontrolli me ane te thesarit.[6]
  5. Kontrolli zbulues (ex-post control, Detective control): Eshte kontroll pas kryerjes se veprimeve dhe eshte projektuar ne menyre te tille qe gabimet e parregullsite e kryera te zbulohen brenda rrjedhes normale te punes.[6]
  6. Kontrolli direktiv (Directive control):Me kontrolle direktive do te kuptojme ndertimin e sistemeve dhe rregullave ne menyre te tille qe te provokohen shkaqet apo te nxitet ndodhja e nje ngjarje te deshirueshme.[6]
  7. Kontrolli i pergjithshem (General control): Kontrollet e pergjitheshme sigurojne qe procedurat e programuara brenda nje sistemi te kompjuterizuar jane permiresuar, mbajtur ne menyre te pershtateshme dhe vetem ndryshimet e autorizuara i behen programeve dhe te dhenave.[6]
  8. Kontrolli aplikues (Application control): Kontrollet aplikuese synojne ne se jane projektuar procedurat e kontrollit te programuara ne aplikimin e software dhe te lidhura me procedurat manuale per te ndihmuar qe te sigurohet plotesia kujdesi dhe autorizimi i te dhenave te proceduara dhe te ruajtura[6]
  9. Kontrolli efektiv (Effective Control):Nje strukture e kontrollit te brendshem mund te gjykohet si efektive ne secilen nga kategorite respektive, nese menaxhimi (dhe ndonje trup tjeter qeverises) ka nje siguri te arsyeshme per te disa kriterie të paracaktuara.[6]
  10. Kontroll Financiar (Financial control):Jane kontrollet e projektuara per te rregulluar perdorimin me efektvitet dhe eficense te burimeve financiare dhe materiale si dhe per te garantuar ruajtjen e aseteve.[6]
  11. Kontrolli korrektiv (Corrective Control):Nje kontroll i hartuar per te korrigjuar gabimet dhe parregullsite qe jane zbuluar (ndryshe nga Controlli detectiv dhe kontrolli parandalues)[6]
  12. Kontrollet e llogarise (Accounting control):Procedurat dhe dokumentacioni qe ka te beje me ruajtjen e aseteve, sjelljen dhe rregjistrimin e transaksioneve financiare dhe besueshmerin e rregjistrave financiar. Ato bazohen mbi standartet e emetuara nga Ministri i Financave apo ligji perkates per te siguruar krahasueshmeri e praktikave te llogaritjes permes gjithe ministrive dhe konformitet me konventat nacionale dhe/ose internacionale.[6]
  13. Kontrolli i pershtatshem (Adequate Control):Eshte i pranishem nese menaxhimi ka planifikuar dhe organizuar (hartuar) ne nje menyre te tille qe jep siguri te arsyeshme, qe risku i subjekteve eshte menaxhuar ne menyre efektive dhe se qellimet dhe objektivat e organizates do te arrihen ne menyre eficente dhe ekonomike.[6]

Ku

 • Kufizimi
  1. Kufizimet e fushes (Limitation scope):Jane kufizimet e brendshme te kontrollit te cilat bejne qe kontrolli te mos jape siguri te arsyeshme si p.sh.kostoja e kontrollit ne raport me perfitimin.[6]
  2. Kufizimet e brendshme (tipikisht te pandara) (Inherent limitations): Kufizimet e aplikueshme ne te gjithe kontrollet e brendshme brenda nje strukture te kontrollit te brendshem. Kufizimet e gjykimeve njerezore; burimet e detyrueshme, nevoja per te konsideruar koston e kontrolleve ne lidhje me perfitimet e pitshme; realiteti qe mund te sjellin avarite; dhe mundesite e marrjes neper kembe dhe marveshjeve te fshehta te menaxhimit dhe personelit.[6]
 • Kujdesi
  1. Kujdesi i duhur (Due Care): Elementi perkates i kujdesit dhe aftesise qe nje auditor i trainuar do te pritet te aplikoj duke konsideruar kompleksitetin e detyres se kontrollit, duke perfshire kujdesin e planifikimit, mbledhjes dhe vleresimit te te dhenave dhe formimin e opinioneve, konkluzioneve dhe berjen e rekomandimeve.[6]
  2. Kujdesi i duhur profesional (professional due care): Thirrje per aplikime te kujdesit dhe aftesive te pritura te nje auditori te arsyeshem, prudent dhe kompetent ne rrethana te njejta. Kujdesi i duhur profesional ushtrohet kur kontrollet realizohen ne perputhje me standartet e vendosura per profesionin.[6]
 • Kursi
Informatikë

K

 • KB
  1. Shqip: KB : është shkurtesë për KiloByte. Një KB i ka 1,024 bajta.[7]
 • KDE
  1. Shqip: Vegla KDE : KDE është mjedis i punës, apo "desktop environment", i cili punon për makina të tipit Unix. KDE projekti është themeluar në Tetor 1996 me verzionin 1.0 të liruar me 12 Korrik 1998.[7]
 • kernel
  1. ...
  2. Shqip: kernel // Bërthama apo thelbi i Sistemit Operativ (SO). Kjo është pjesa e Sistemit Operativ që ngarkohet së pari dhe qëndron në memorie. Pasi që është banor (resident) në memorie, është e rëndësishme që Kerneli të jetë i vogël dhe ofron shërbimet bazë të nevoj...[7]
 • km
  1. Shqip: km : Njësia metrike për kilometër. Një kilometër është 1000 metra ose 0.621371 mila.[7]
Internet

K

 • Kursivi - term per shkronja te pjerrta e te holla
Drejtësi

Konstruktiv

 • kapitali
  1. ...
 • këshilli
  1. ...
  2. buxheti : Këshilli Ekonomik Fiskal shk. KRF. [8]
  3. buxheti : Këshilli i Përkohshëm Administrativ shk. KPA. [8]
  4. buxheti : Këshilli Tranzitor i Kosovës shk. KTK. [8]
 • KEF
  1. buxheti shk. për : Këshilli Ekonomik Fiskal. [8]
 • KEK
  1. buxheti shk. për : Korporata Energjetike e Kosovës. [8]
 • KFOR
  1. buxheti shk. për : Forca e Paqeruajtësve Ndërkombëtar e Kosovës. [8]
 • komunikimi
  1. ...
 • komisioni
  1. ...
  2. buxheti : Komisioni Rregullues i Shërbimeve Publike të Kosovës shk. KRSHPK. [8]
 • komesariati
  1. ...
  2. buxheti : Komesariati i Lartë për Refugjatë i Kombeve të Bashkuara shk. UNHCR. [8]
 • korporata
  1. ...
  2. buxheti : Korporata Energjetike e Kosovës shk. KEK. [8]
 • KPA
  1. buxheti shk. për : Këshilli i Përkohshëm Administrativ. [8]
 • KRSHPK
  1. buxheti shk. për : Komisioni Rregullues i Shërbimeve Publike të Kosovës. [8]
 • KTK
  1. buxheti shk. për : Këshilli Tranzitor i Kosovës. [8]
Kimi

K

Komunikacion

K

 • Komuna
  1. Njësi hemelore teritoriale
  2. Komuna : njësi themelore territoriale e vetëqeverisjes lokale në Kosovë, e përcaktuar sipas Rregullores së UNMIK-ut 2000/45.[5]
Matematikë

K

Mitologji

K

 • Karkanxholli
  1. Karkanxholli, figurë e besimeve popullore shqiptare. Përftyrohet si njeri i vogël që mbante një këmishë prej hekuri, me ndihmën e të cilës bënte çudira. Prej këtrj edhe këmisha e hekurt e luftëtarit quhet këmishë karkanxholli.[10]
 • Karnak - kompleks tempulli kushtuar perendive A mun-Re, Mut, Chons.
  1. Ipet-Isut, "Vendi i përsosëshëm" apo "vendi më i bekum prej gjitha vendeve" në Egjiptin e lashtë thirrej Karnak. Egjiptasit e vjetër, besonin që perendia Amun qëndronte në statuja të cilat qëndronin të ngritura mu në qender të qarkut të tempullit Karnák. Këtu nderoheshin statujat si simbole të perendis Amun. Aty bëheshin kurban dhe nganiher nën përcjellen e prisërve shërbenin si flijat më të shenjta (Sanktuar) e, shërbenin si për rite.<> Kompleksi ndodhet në lindje të Nilit, afër vendit të njohur Luxor. Së bashku me tempullin e Luxor-it, templulli i Karnakut formojnë qarkun më të rëndësishëm të kreqytetit të vjetër Thebën (Wazet). Afër tempullit të Luxor-it, paraqitet zona monumentale e Karnakit. Ky kompleks monumental përbëhet nga tri Zona:<1> Qarku qendrorë, me rreth 30 hektar, është më i gjëri dhe i dedikohej Perenisë Amun. Në këtë qarkë ndodhet edhe tempulli i madh i Amun-it, i cili ka të ngjitura disa tempuj dhe kapjella.<2>kalaja e shenjtë e perenisë së luftës "Month", ka rreth 2,5 hektar.<3> kalaja e shenjtë e perenis "Mut" ka rreth 9 hektar.<>Qyteti tempullor Karnak sot është godinë sakrale botërore dhe më këtë gati dy herë më i madh se Vatikani. Tempulli i madh i Amun-it është edhe tempulli shtyllorë më i njohur. Pjesa më e jashtëzakont duket të jetë salla shtyllore, e gjërë 102 metra, 53 metra e thellë, e formuar nga 134 shtylla të larta.<>Përgjatë dinastisë së 19-të, në tempullin Amun ishin të zënë me punë 81.000. Kompleksi i madh me kalimin e kohës u zgjerua nga ana e shumë faronëve, mbretër.<> Amenophis-i III, ngriti 12 shtylla të anijes së qendrës të cilat bartin traun e ballit. Ramses i I-rë, i hyni dekorimit të tyre, punë të cilën e vazhduan Sethosi i I-rë dhe Ramses-i i II-të. Thutmosisi I-rë, i japi një pamje të dukshme sidomos me goditjen e "Pyloneve". Pasuesi i mbretit Haçepësut, Thutmosisi III-të, la të punohet shumë përbrenda e jashtë kompleksit. Po ashtu edhe mbreti Haçepësuet ngriti dy Obeliksa, nga të cilët sot, ende ndodhet njëri. Është i lartë 29,56 metra dhe i ronë 323 tonelata. Si duket është obeliksi i dytë për nga madhësia në Egjipt që ende qëndronë.<>Ndërtime dhe zgjerime tjera pasuan nga Enaton, Tutaçamun, Haremhab, Ramses nga II deri IX. Të gjithë këta ndërmarrës ndërtonin aty ku ju dukej më mirë, apo edhe ku zenin vend bosh. Kompleksi sakral ka edhe një liqe, demek Liqenin e shenjtë në qarkun Mut, i cili ishte i gjatë 120 metra dhe pristë kryenin ritualet natën.
 • Kaosi - Çaoshi - ( gjer. Chaos)
  1. Fjalë e greqishtes antike për të pa identifikueshme elemente, të vrazhda ndër veti, që para krijimit dhe pas çdo shkatërrimi të Universit, kishe qëndrojnë në shpirtin e Zojës së Botës. Me këtë, vetë Zoja ishte një gjendje e kuptuar si "rrjedhë e përhershme" e lumit para se lënda të shpërthente e të merrte formën për të krijuar botën e ngurtë. Çaoshi ose Kaosi, në Bibel, shpjegohet si një gjendje e Botës para krijimit, me kuptimin "shkretëtirë" dhe "bosh". (Genesis 1,2). (Shiko dhe Kijameti, Dita e Madhe e Gjykimit Botërorë, Tiamat, Tohuwabohu.)[11]
 • Kornelius Taçitus (gjer. Cornelius Tacitus)
  1. Historian dhe gojarë, romakë, lindur rreth vitit 56 e, që jetojë deri në vitin 120 pas kohës së re.[11]
 • Kiterea
  1. Kiterea (Citerea), një nga epitete e Afërditës, i krijuar nga ishulli Citerea, ku ishte një nga qendrat e kultit të hyjnehës së lindur nga shkuma e valëve.[10]
 • Kutia e Pandorës
Mjekësi

K

Muzikë

K

Pikturë ==K==
Gjeografi

K

 • Kalifonia, rryma detare -
  1. Rryma detare kalifonike është e ftohtë dhe qarkullon në pjesën veriore të oqeanit Pacifik.[13]
 • Kanioni
 1. Kanion,~i. Luginë e thellë me shpate gati vertkale ose vertikale ( 70-90 shkallë) , të larta mbi 1 000 m dhe me fund të ngushttë vetëm disa dhjetra metra, të cilin rëndom e përbën vetëm shtrati i lumit.[14]
 • Kanali
  1. Një vijë lidhëse e gërryerë në tokë nga njeriu apo natyra e, që mundson lundrimin e anijeve mes dy porteve. Dallimet e lartësive të relevit menjanohen me ndihmen e katapulteve apo mekanizmave tjerë ngritëse. Kanalet lidhin ndërveti lumenjtë e lundrueshëm me qëllim krijimi të një rrjeti të komunikacionit detar në pjesë kontinentale (p.sh. kanali Rein-Rëne- apo kanali Sank-Lorenc). Pranë lumenjëve të palundrueshëm shpeshë gërryhen kanale anësore. Të ashtuquajtura vija kanalesh lidhin qytete me kanale apo lumenjë lundrues. Kanalet detare si p.sh kanali në Panama, Suezë, janë premje të tejpërtejshme të ngushticave kontinentale, nëpër të cilat mundsohet ludrimi i anijeve të ujrave të thella.[13]
 • Kanati
  1. Kanat (Qanat, persisht Kares, në Afrikën Veriore Foggata, në gadishullin arabikë Falaxh) është një sistem nëntoksorë i ujërave natyrore të rezervuara nëpër zgafella, sistem i ndërtuar ashtu që pa ndonjë ndërhyrje të veçantë të njeriut uji delë në sipërfaqe dhe përdoren për vaditje nga të cilat edhe kullohet. Uji zakonisht ndodhet përfundi sipërfaqes së tokës së shkretune, përfundi bjeshkëve. Zgafellat kryesore, zgafellat të një galerie, janë të hapura nga disa kanale vertikale të thella 30-40 metra. Nëpërmjet këtyre kanaleve ajrosen zgafellat. Sistemi Kanat në Lindjen e Afërt, janë të njohura diku para 2 500 viteve dhe nga shekulli i shtatë, nga arabët janë përdorur dhe përhapur në Afrikën Veriore. Nga aty tek Mauntët, e më tej tek Spanja, Sicilia, Tenerifa si dhe tek Gran Kanarinët. Duket që sisteme të tilla të ketë pasur edhe në Amerikën e lashtë. Qytete të mëdha si Persopolisi, Teherani, Marrakeshi dhe Madridi janë furnizuar nëpërmjet të sistemeve të tilla. Sot, nuk krijohen sisteme të tilla, mirëpo ato të trashëguarat, me mund e xhelozi mirëmbahen në jetë, sidomos në rrafshnalten e iraniane, ku gjatësia e tyre arrin deri në 70 km.[13]
 • Katarakt
 1. Katarakt është luginë lumore në të cilën ndodhen shumë ujëvara të vogla nëpër të cilat derdhet uji[14]
 • Kapitali
  1. Në ekonomin e përgjithëshme, kapitali është rezerva e gjitha llojeve të të mirave materiale. Aty bëjnë pjesë edhe më tejë, paraja, e cila shërben për investime. Në sipërmarrje dhe ndërmarrje, kapitali ka kuptimin më shumë të kapacitetit të tërë financiar dhe material që disponon një sipërmarrje apo ndërmarrje. [13]
 • Kar,
  1. Kari është një formë e zbrazët njëshe brenda një rrasë të krijuar nga një rrëshqim. Një lloj zgavrre e cila kufizohet nga muret e karit dhe depërtonë nga dy anët e rrasës së vjerrur të mbetur nga rrëshqimat. Varrësisht nga madhësia e rrëshqimave, madhësia e tyre mund të arrijë të krijojnë liqejë. Nëpërmjet lidhjeve të karive të vegjël krijohet karitë e mëdha, ashtu që formojnë shkall karishë. Kari, më së shpeshti është krijes e paraformave fluviative të krijuara nga ngrica dimërore dhe ndikimi i veçant i akullit. Ditëve tona zgravrat e tilla mbushen me të madhe. [13]
 • Karsti
  1. Karsti është nocion gjeomorfologjik për relievin specifik dhe kompleksin e dukurive morfologjike dhe hidrologjike në shkëmbinjtë karbonatikë të tretshëm në ujë, siç janë: gëlqerorët, dolomitet, gjipsi, kripa etj. [14]
  2. Karsti - emërtimi vije nga një pejsazh natyrorë slloveno-italian në anën kontinetale në Trieshtin slloven. Zakonisht më të nënkuptohen forma të krijuara nga korizioni i gurit të tretëshem në ujë (gëlqerorë, gipsorë, apo kripor). Tretja, së pari vije nga ndikimi i dioksidit që ndodhet në ujë. Në sipërfaqe ka sundon mungesa e ujit, pasi që uji shumë shpejt bije në gropa dhe shtresat e poshtme. Shpesh krijohen shkretëria gurësh të till. Në këto raste flitet për Karstritje të hapsirës së caktuar. Uji kullon nëpër tretjen e krijuar të gurëve, në gropat dhe zgravrra të gurëve. Shpesh uji krijon një sistem të gërimeve. Uji që rrjedhë anash krijon forma pemësh të qëndisura në sipërfaqen e tokës. Pjesën ku uji pasi të jetë kulluar, prapë paraqitet i quajnë burime karstitje. Këtu nuk kemi të bëjmë me burim natyrorë, por rezervat.[13]
 • Këneta[14]
 • Kasaba
  1. Kasba tek qytetet muslimane janë Citadelle të ngritura në pjesën më të lartë të murit të qytetit e që shërbejnë kundër armiqve të jashtëm dhe sundimit të qytetit. Po ashtu dhe shumë fshatra në anët e skajshme të Saharës disponojnë Kasba, në të cilat po ashtu ruhen edhe të mirat e maxhes. Në Algjirë dhe qytete tjera të Afrikës Veriore, Kasba është po ashtu edhe emërtimi për qytetin e vjetër të Medinës.[13]
 • Kaste
  1. Kaste në kuptimin e gjërë është emërtimi për secilin diskriminim relativ të vetë vendosur apo shoqërorë për vendimarrje apo shoqërorë, të një shoqërie të mbyllur rreptësisht. Në kuptimin e ngusht Kaste është një kategori shoqërore e shoqëris hindu. Në hinduizëm nën Kaste kuptojnë një grup të till që përngajashtë nëpërmjet endogamisë, d.m.th. vetëm martesë brenda Kastës dhe Komensalitetit që d.m.th nëpërmjet lutjes, vetem me anëtarë të Kastës së vetë. Anëtarësia në Kaste caktohen menjëherë pas lindjes. Sipas traditës, Kaste të caktuara kanë edhe zanate të caktuara me të cilat merren. Mirëpo kjo rregull në praktikë nuk rrespektohet aq rresptësisht. Kjo duket të tregonë se Kastet e pengojnë mobilitetin vertikal. Në fillimi ishin vetëm katër varna (shprehja indiane për Kaste) dhe atë : Brahamen (pristë); Kshatrija (luftëtarët); Waishija (fshatart dhe zanatlit); Shudra (vegjëlia). Me kalimin e kohës u krijuan dhe tjera, dhe me përzieren e këtyre të katrave me to, ashtu që fillet e Kastes gjithnjë e më shumë mbete vetëm si një teori e pa kapshme.[13]
 1. Kënetat.- janë pjesë tokësore të ngopura, ose të mbuluara me ujë dhe bimësi ( vegjetacion) specifik, e cila u është përshtatur kushteve të lagështisë së madhe.[14]
 • Kërshi
 1. Shih Karsti [14]
 • Kohle
  1. Kohle - lloj qymërguri i lën pas dore i pa formuar i cili me kalimin e kohës humb aftësin e të qenurit guri. Përdoret në furrat shkrise të materialeve me pikë vëlimi të mesem deri të lartë.
 • Komonvelti
 1. Komonvelti ( Commonwealth). - Është bashkësi e shteteve te Perandorisë së dikurshme të Britanisë së Madhe, që i lidh interesi i përbashkët ekonomik. Ndikimi shekullor i Britanisë së Madhe në pjesët e ndryshme të botës ka lënë gjurmë në ecurintë ekonomike, të tregëtisë, kulturës, politikës së shteteve, sepse ato për një kohë të gjatë kanë qenë të shfrytëzuara. Perandoria e dikurshme koloniale fillon të shkatrrohet. Shumë shtete fitojnë pavarësinë e tyre.[14]
 1. Kolonizim- vendosaj në tokat e huaja.[14]
 1. 'Kompasi( Busolla)është instrument në radhë të parë që shfryutëzohet për caktimin e anëve të horizontit, me ç’rast duhet të eliminohet këndi i deklinacionit, pastaj për caktimin e kendit horizontal, leximit e promilit etj.
 1. Komposet janë savanet që në Brazil njihen me këtë emër.
 1. Klima ( nga grq. pjerrtësi, klima) eshtö tërësia e kushteve meteorologjike mesatare dhe dukurive atmosferike gjatë një periudhe kohe të caktuar (javë, muaj, vite, dekada, njëqind ose njemijëvjeçare) në një zonë të caktuar.[14]
 1. Krahina është hapësirë ( territor) e caktuar, rëndom më e madhe se treva, e cila karakterizohet nga elememntet gjeografike (veçanarisht natyrore) të veçanta dhe si e tillë ndryshon nga krahinat fqinje. [14]
 2. Krahina e Rozhajës shtrihet midis Malit Kristaç në veri dhe Hajles dhe Zhlebit në jug. [14]
 1. Krahneza është e përbërë prej formave të imta, jo të lëmuara dhe të ngjashme me brymen,t ë cilat kur koha është me mjegull dhe e ftohet kapen për degë dhe skaje të mprehta, dhe rëndom në skaje vertikale. Duket se për formimin e krahnezës janë sidomos të përshtatshëm ato pjesë të sendeve, të cilat ftohen shpejt. Me këtë rast, përçushmëria e nxehtësisë, nuk ka kurrfarë rëndësie, sepse krahneza paraqitet poashtu në drunjë sikurse edhe në sende prej hekurit. Krahneza formohet në dy forma të ndryshme si: krahnezë e rëndomt dhe si krahnezë e fortë.[14]
 1. Kreol- pasardhësit e spanjollëve dhe potugezëve të ardhur në Amerikën Latine.[14]
 1. Kriptodepresioni është thellim ( grope) i mbushur me ujë, sipërfaqja e të cilit është mbi nivelin e detit ndërsa fundi nën nivelin e detit. Flala kriptodepresion rrjedh nga fjala greke kripto, qka do të thot i fshehur ose i mbuluar, dhe nga fjala depresion , që në gjeografi ka kuptimin e termit e nën nivelit të detit. Kriptodepresione kryesisht janë liqenet. Kriptodepresioni më i madh në botë është liqeni i Bajkalit në Rusi dhe Liqeni i Shkodrës.[14]
 1. Kufiri , është nocion në gjeografinë politike icil përkufizon kufijt e etnitetit te caktuar, ose juridiksionet ligjore , shtetit etj. [14]
 2. 1.Kufiri i borës është lartësia mbi të cilën bora asnjëherë nuk arrin të shkrihet. Nga ekuatori kah polet kufiri i borës gjithnjë është në lartësi më të vogla absolute në krahasim me vitet e kaluar (në Andet e Bolivisë 5300- 5500m, Kaukaz dhe Alpe rreth 2900m, në Allasken jugore 600 m lartësi). Është konstatuar se në 100 vitet e fundit kufiri i borës shkallë, shkallë është ngritur në lartësi më të mëdha.
 1. Kurbimetri është instrument që hynë në çanten magjike të gjeografëve të specializuar, i cili iu shërben pë matjen e largësive për gjat vijave pak të lakuar në mënyrë direkte.
 1. Kyçi hidrografik
 2. Kyçi hidrogafik i Kosovës. - gjendet në Malet e Cërralevës, ku takohen ujëndarësi i detit të Zi, Adriatik dhe detit Egje.[14]
Islam

K

Islam

 • Ka'bah
 • Kafir (كافر) shumës: Kaffirun.
 • kalam (علم الكلم)
 • Khalifa (خليفة)
 • Khatib
 • Khilafa (خلافة)
 • Kharaj (خراج)
 • Khums (خمس)
 • Khutbah
 • Kitab
 • Kufr (كفر)
 • Kun

Dëftime

 1. ^ "Skeleti" - i kësaj pjese të projektit nuk është i potë dhe gjendet në varrës të plotë me pjesën "PF sipas lëmive"
 2. ^ Vëretetuar nga dy, tre burime, përkthyer nga Hipi Zhdripi, paraqitur bazuar në serin për "duda" e "duduka" gjerman "Schuler Duden" Literatur, Ein Lexikon zum Deutschuntericht Das grundlegende Wissen zur Literatur, zu Schriftstellern und ihrem Werk, Einblicke in Theater-, Sprach- und Medienwissenschaft. Botues për duda e duduka me shpresë që më mirëkuptojnë: "DUDENVERLAG" Mannheim - Leipzig - Wien - Zurich, ISBN 3-411-05403-4.
 3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj PËRALLA II IAP. "RILINDJA" Prishtin 1982.
 4. ^ a b c d e Shkolla dhe komuniteti - Alush Kryeziu, në projektin Wikibooks
 5. ^ a b c Gazeta Zyrtare IPVQ Viti I Nr. 3 / 1 gusht 2006
 6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r Kontrolli dhe Auditimi i brendshëm Gjon Ndreja, ITAP-Shqipëri dok. në internet, prill 2007
 7. ^ a b c d e pr-tech
 8. ^ a b c d e f g h i j k l Nga Fjalori në Buxheti i Kosovës 2003
 9. ^ Matematika I dhe II - Enti i Teksteve dhe i Mjeteve Mësimore i KSA të Kosovës, Fakulteti Teknik në Prishtinë (1979) [f.9]
 10. ^ a b FJALOR I MITOLOGJISË, Rilindja - Prishtinë 1988, hartuar nga Doc. Todi Dhama.
 11. ^ a b Sipas: Das geheime wissen der franun, ein lexikon von barbara g. walker, "arun" ISBN 978-3-86663-020-8. -> 666!!!
 12. ^ a b c d e f g h i j k l (HZh) Bibliothek der Meisterwerke, Oper Operette Musical Manfred Joh. Beohlen dhe Johannes Jansen, "NAUMMAN UND GEOBEL" ISBN 3-625-10456-5
 13. ^ a b c d e f g h Schuler Duden, Die Geographie Ein Lexikon der gesamten Schulerdkunde ISBN 3-411-04223-0
 14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q Planeti