Wikipedia:Redaktimi i një faqeje

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Wikipedia është një wiki, që do të thotë se çdokush mund të redaktojë çdo faqe të pambrojtur dhe të përmirësojë artikuj menjëherë për të gjithë lexuesit. Ju nuk duhet të regjistrohen për të bërë këtë. Çdokush që ka redaktuar njihet si "Wikipedian" dhe, pa marrë parasysh sa i vogël mund të duket redaktimi, mund të jetë krenar që ai ose ajo ka ndihmuar të bëjë Wikipedian atë çfarë ajo është. Wikipedia përdor dy metoda redaktimi: VisualEditor ri (VE), dhe redaktimin klasik nëpërmjet wiki markup (wikitext).

Disa faqe janë të mbrojtura nga redaktimi. Këto faqe janë pėrcaktuara nga një ikonë me figurë kyçi në këndin lart, djathtas të faqes. Në qoftë se ju nuk lejoheni për të redaktuar faqen, është një buton Shiko tekstin në vend të butonit Redakto tekstin burimor. Ju ende mund të redaktoni këto faqe në mënyrë të tërthortë, duke paraqitur një "kërkesë për të redaktuar" dhe një redaktor me aftësinë për të redaktuar faqen e mbrojtur do ti përgjigjet kërkesës tuaj. Ju mund të paraqesni një kërkesë duke klikuar në butonin Shiko tekstin në atë faqe dhe duke përdorur lidhësin "Dërgo një kërkesë për të redaktuar këtë faqe" poshtë djathtas.

Redaktimi i artikujve[Redakto nëpërmjet kodit]

Rregulla për përmbajtjen[Redakto nëpërmjet kodit]

Kur shtoni përmbajtje dhe krijoni artikuj të rinj një stil enciklopedik me një ton zyrtar është i rëndësishëm. Në vend të shkrimeve në formë eseje, kundërshtues, ose nëformë opinioni, artikujt në Wikipedia duhet të kenë një stil të drejtpërdrejtë, vetëm me fakte. Qëllimi i një artikulli të Wikipedias është që të krijojë një përmbledhje të shkruar në mënyrë të plotë dhe asnjanëse të njohurive ekzistuese në lidhje me një temë. Prandaj, Wikipedia nuk publikon kërkime origjinale. Një enciklopedi është, nga natyra e saj, një burim i tretë që ofron një studim të informacionit që është tashmë subjekt i botimit në botën më të gjerë. Teorikisht të gjitha të dhënat duhet të jenë të citueshme dhe të verifikueshme nga burime të besueshme. Kërkesat e burimeve janë më të rrepta në artikujt për personat që jetojnë.

Redaktimet e vogla[Redakto nëpërmjet kodit]

Një shenjë në kutinë "Ky është një redaktim i vogël" do të thotë se vetëm dallime sipërfaqësore ekzistojnë mes versionit tuaj dhe versionit të mëparshëm siç janë korrigjime gramatikore, formatim dhe ndryshime në paraqitje, riorganizim i tekstit pa ndryshuar përmbajtjen, etj. Redaktim i vogël është një version që redaktori beson se nuk kërkon rishikim dhe kurrë nuk mund të jetë subjekt i një debati. Opsioni "Redaktim i vogël" është një nga disa opsionet në dispozicion vetëm për përdoruesit e regjistruar. Redaktorët nuk duhet të mendojnë se duke shënuar kutinë "Ky është një redaktim i vogël", zhvlerëson përpjekjet e tyre.

Redaktimet e mëdha[Redakto nëpërmjet kodit]

Të gjithë redaktorët janë të inkurajuar që të jenë të drejtpërdrejtë, por ka disa gjëra që një përdorues mund të bëjë për të siguruar që redaktimet mëdha janë kryer pa probleme. Para se të angazhohet në një redaktim të madh, një përdorues duhet të marrë në konsideratë diskutimin e ndryshimeve të propozuara në faqen e diskutimit (Diskutimet) të artikullit. Pasi redaktimi ka përfunduar, përfshirja e një përmbledhjeje të redaktimit do të ndihmojë në dokumentimin e ndryshimeve. Këto hapa do të ndihmojnë të gjithë për të siguruar që redaktimet e mëdha janë të mirëpritur nga komuniteti i Wikipedias.

Një redaktim i madh duhet të rishikohet për të konfirmuar që është i pranueshëm për të gjithë redaktorët përkatës. Prandaj, çdo ndryshim që ndikon në kuptimin e një artikulli, është i madh (jo i vogël), edhe në qoftë se redaktimi është një fjalë e vetme.

Nuk ka kushte të nevojshme për të cilën ju keni rënë dakord kur bëni redaktime të mëdha, por rekomandimet paraprake janë një praktikë e mirë. Nëse ju bëni atë me mënyrën tuaj, gjasat që redaktimet tuaja të riredaktohen mund të jenë më të larta.

Gjatë kryerjes së një redaktimi të madh, sugjerohet që ju periodikisht, dhe para se të shtypni "Kryej ndryshimet", kopjoni redaktimet tuaja në një program redaktimi teksti të jashtëm (si Notepad). Kjo siguron që në rastin e një problemi në internet ose kompjuter ju nuk do të humbni punën tuaj. Nëse ju jeni duke shtuar një sasi të konsiderueshme pune, është gjithashtu një ide e mirë që ti ruani ndryshimet në faza.